Sport

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

2010. június 24., csütörtök
Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal rovatunkban ezúttal a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség és a Csongrád megyei labdarúgás friss híreiről beszél Sahin-Tóth Dezső, a CSLSZ szakmai alelnöke.

A bajnokságok befejeztével a csapatok döntő többségének már átadták a díjakat és érmeket a szövetség képviselői, néhány klub ünnepsége van már csak hátra. A CSLSZ elnöksége továbbra is gőzerővel dolgozik, igyekszik mindenben szolgálni a csapatokat a nyári időszakban is. Céljuk például, hogy a megyei együttesek minél kevésbé érezzék meg a játékvezetői díjak MLSZ által kilátásba helyezett 10 százalékos emelését. Ezen túlmenően akár az önkormányzatokkal való egyeztetésekben vagy a pályázatoknál is szívesen segítenek bárkinek – kezdte

Sahin-Tóth Dezső

.

Szélesedhetnek az alapok, rájátszással zárulhat a megye II.

A szakmai alelnök megerősítette: számos híresztelést, pletykát lehet hallani arról, hogy ki melyik osztályban képzeli el a jövőt, vannak a megyei csapatok között is tárgyalásokat, egészen az NB III-tól a megye III-ig forr tehát a levegő. „Annyit tudok egyelőre biztosra mondani, hogy a megyei I. osztályban egy csoportos lesz természetesen, a megyei II. osztályban pedig kettő. Ott a minőségjavítást szem előtt tartva szeretnénk a második kört követően alsó- és felsőházra osztani a mezőnyt (úgy, hogy ekkor már egymás ellen játszanának a két csoport csapatai). Igazán izgalmas küzdelmekre lehetne így kilátás a tavaszi idényben. Úgy tűnik, a megyei III. osztályba több új gárda is jelentkezik, lesznek, akik a Legenda-kupából térnek vissza, sőt teljesen új alapokon is történnek szerveződések. Bizakodó vagyok tehát abban a tekintetben, hogy szélesedhetnek a megyei futball alapjai” – így az alelnök. Ami a háttérben a csapatok között zajló egyeztetéseket illeti, elmondta: az elnökség nem kíván magasabb osztályban indulási lehetőséget biztosítani azoknak, akik ezt nem vívták ki. Felhívják tovább a bajnokok figyelmét a versenyszabályzatokban foglaltakra. A CSLSZ felkészülési tornákat szervez majd a nyáron a felnőttek és az utánpótlás számára is, emellett egyesületbarát adminisztrációt ígér mindenki számára. „További céljaink, hogy kicsit felfrissítsük a játékvezetői kart, új szellemiséget csempésszünk bele. Szeretnénk elválasztani a bíráskodást a játékvezető-ellenőrzéstől, egymástól független jelentéseket szeretnének látni a játékvezetőtől és ellenőrétől. Új intézményt is bevezetünk, ahol nincs játékvezető-ellenőr, ott koordinátori szerepkörben, segítő szándékkal a CSLSZ-t képviselő szakember lesz jelen” – így Sahin-Tóth Dezső.

Kötelező lesz egy ifjú tehetség szerepeltetése a megye I-ben

Megtudtuk: az elnökség az edzők számára is biztosít szakmai továbbképzési lehetőséget. Felkérték

Kolozsvári Jánost

és

Protity Sándort

, hogy még a pontvadászatok rajtja előtt minőségi szakmai fórumot szervezzenek az érdeklődő szakemberek számára, ahol a labdarúgás elmélete mellett a pszichológia, a pedagógia és az orvostudomány területéről is új ismeretekre tehetnek szert a megyei trénerek. Kitartanak továbbá azon döntésük mellett, hogy ősztől valamennyi megyei I. osztályú csapatban legalább egy 1989. január 1-je után született futballistának a pályán kell lennie. Ezzel ösztönöznék az utánpótlásképzést, a fiatal tehetségeket. Ugyancsak a megyei hátország megerősítését szolgálja az U12-es bajnokság életre hívása. Folytatják az utánpótlás-válogatottak építését is. Vásárhelyen például olyan utánpótlástorna lesz majd látható, ahol megyénk legjobbjai a felcsúti és a gyulai akadémia növendékeivel mérhetik össze tudásukat. „Örömmel hallom, hogy sok az ambiciózus csapat a megyei I. és II. osztályban, többen tervezgetnek merészen. Jó munkát, sok sikert nekik a nyári munkához, ahogy azoknak a kluboknak is – nem is egy ilyen hallok –, melyek valamilyen szép évfordulójuk megünneplésére készülnek” – zárta e heti gondolatait az alelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.