Olvasói levél: bűz Tápén – szakszerűtlen csatornamosás?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Márta József vízügyi szakértő olvasói levélben fordult szerkesztőségünkhöz. Véleménye szerint a Tápén szombaton tapasztalható bűzt a vízügyi szakemberek járatlansága okozta. Alább közöljük a levelet.

„A Szegedi Vízmű Zrt. áldásos munkája nyomán bűz árasztja el a lakásokat Tápén, a Dobozi utcában. Mindez annak köszönhető, hogy a Vízmű „szakemberei” csatornamosást végeztek úgynevezett WOMA-tisztítógéppel, amely nagy nyomáson (120 bar) szedi le a csatornák faláról a lerakódott szennyeződéseket és mossa ki a leülepedett hordalékot. A WOMA-fej húzása közben azonban jelentős vákuum keletkezik a csatornarendszerben, amely – akár van szellőző cső, akár nincs – kiszippantja a vizet a WC-kagylókból és a mosdókból egyaránt.
A szokásos 110-es tetőszellőző cső nem elegendő a levegő utánpótlásra, ezért minden rendes üzemeltető tudja, hogy fel kell nyitni az utcai fedlapokat a vákuum mértékének csökkentése érdekében. Ez már rég bevált üzemeltetői gyakorlat, de érdekes módon a Szegedi Vízmű ezt nem ismeri. Vagy nem akarja ismerni? Ha már szombaton délelőtt kihívták őket csatornát tisztítani, akkor törnek egy kis borsot, illetve csatornabűzt a tápaiak orra alá!” – írja Márta József vízügyi szakértő.

A belvíz és a vízgazdálkodás problémáit hétfői cikkünkben folytatjuk.

Előző sztori

Százezer rózsaszál Szőregen + PANORÁMA

Következő sztori

Idén is nyílzápor hullott Ópusztaszeren (FRISSÍTVE) + VIRTUÁLIS TÚRA, VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK