Nyilak a levegőben – íjásztalálkozó Ópusztaszeren + PANORÁMA

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Hol lehet a közel „kétezer cseppes” nyílzáport, Kassai Lajos lovasíjászait, kiállításokat, vásári komédiát, hagyományőrzőket és íjászversenyeket megcsodálni? Aki ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba (ÓNTE), két nap alatt bizony mindezt a különlegességet megélheti, s ha íja van, még részt is vehet bennük.

A IV. Íjásztalálkozót – amely a magyar íjászat napja is egyúttal – immár 2007 óta rendezik meg minden év júniusának végén. A kétnapos esemény június 26-án kezdődik, s e napon lövi fel a mintegy 2000 íjász a nyílvesszejét.
A Széchenyi téri sajtótájékoztatón Tokovics Tamás, az ÓNTE igazgatója elmondta, hogy aki kilátogat a parkba e két napon, s kezébe vesz egy íjat, érezheti azt az erőt, misztikumot, ami honfoglaló őseinktől napjainkig átlengik a Kárpát-medencét. Faragó Csaba, a Nemzeti Íjászszövetség alelnöke pedig kifejtette, hogy 2007-ben még a megemlékezés volt a rendezvény fő célja, emlékezés a pozsonyi csatára és Árpád vezér halálának 1100. évfordulójára. Innen nőtt ki a történelmi életmód-rekonstrukciós mozgalom is, mely törekszik a szakmaiságra, minél pontosabban visszaadni a kor szokásait, eszközkészletét, használatát.
A „Kassai medvét” a világ legerősebb, 200 fontos íját Nagy Péternek, a Szegedi Lelkesedés SK országos bajnok súlyemelőjének sikerült csak kihúznia a sajtótájékoztató helyszínén. A szervezők elmondták, hogy akinek ma délután a Széchenyi téren sikerül ugyanezt megtennie, az ingyen mehet el az íjásztalálkozóra, akinek pedig a helyszínen a legtovább sikerül kihúzva tartania, az haza is viheti az íjat.


Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) – királyszobrok, Ópusztaszer“”

no images were found

Előző sztori

Kedd: Családi háromszög

Következő sztori

Kereket és lovakat is cserélnek a sándorfalvi „fociszekéren”?