Közélet

Nagyon lassan apad a Tisza a középső szakaszán

Nagyon lassan apad a Tisza a középső szakaszán

2010. június 23., szerda
Nagyon lassan apad a Tisza a középső szakaszán

Mindössze 13 centimétert apadt a Tisza Szolnoknál az elmúlt 24 órában, a szerda reggeli vízállás még 82 centiméterrel haladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) az MTI-vel.

Az írásos összegzés szerint a Zagyván kialakult új árhullám jelenleg Jászberény térségében tetőzik, a Tarna pedig Verpeléttől Tarnaörsig árad. A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerében a külföldi vízmércéknél helyenként jelentős, 120 centiméteres vízszintemelkedések alakultak ki, emiatt a Hármas-Körös felső és középső szakaszán lassan árad. A Hármas-Körös áradása és visszaduzzasztó hatása miatt szerdán 6 órakor másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr-Túrkeve térségében. A Kötikövizig harmadfokú készültséget 454 kilométernyi hosszon tart fenn a Tisza mindkét partján Poroszló és Lakitelek, illetve Tiszafüred és Csongrád között, a Zagyva mindkét partján Szolnok és Újszász között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag-Kisújszállás térségében. Az árvízzel összefüggő munkák sorában Szolnok belterületén befejeződött a Tisza-parti sétány megtámasztásának visszabontása. Az árhullám levonulása után a védműveken és a hullámtérben visszamaradó uszadékot eltávolítják, külön osztályozva a kommunális jellegű hulladékot és a hasznosítható faanyagot. A jászteleki szükségtározóból és a borsóhalmi vésztározóból a vizet folyamatosan vezetik ki. A Zagyán a torkolat közelében jelentősen csökkent a folyó vizének oxigéntartalma, ez újabb halpusztuláshoz vezetett. A Halász Kft. folyamatosan végzi a haltetemek kiszedését és elszállítását. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 1809 ember vett részt, köztük 352 közmunkásként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.