Gazdaság

Mintegy 375 milliós beruházás a Szentesi Ipari Parkban

Mintegy 375 milliós beruházás a Szentesi Ipari Parkban

2010. június 15., kedd
Mintegy 375 milliós beruházás a Szentesi Ipari Parkban

Mintegy 375 millió forintból készült el a Szentesi Ipari Park északi zónája, mellyel összesen 32 hektár ipari terület közművesítése valósult meg a városban, a vállalkozói falut is magába foglaló beruházást 70 százalékban uniós forrásokból finanszírozták - mondta a város polgármestere sajtótájékoztatóján, kedden.

Szirbik Imre

(MSZP) a tájékoztató kapcsán az MTI-nek kifejtette: az északi zónában található vállalkozói falut a kisebb parcella igények hívták életre. Az ipari park déli zónája ugyanis a betelepítés végén tart. Ott a legkisebb közművesített terület 1 hektár volt, melyen minimum 3-4.000 négyzetméteres csarnokok építésére van lehetőség. Nagyon sok kisvállalkozó jelezte azonban, hogy bár a vállalkozása a városban kinőtte a kis telephelyi kereteket, ez a terület számára túl nagy. Ezért a város vezetése úgy döntött, hogy az északi zónában egy komplett vállalkozói falut alakítanak ki. Itt 2-3.000 négyzetméteres parcellák vannak, amelyek lehetővé teszik a kisvállalkozások indulását és növekedését. A polgármester elmondta: azzal, hogy az északi zóna vállalkozói falujába szeretne beköltözni, eddig 5-6 komolyabb érdeklődő kereste meg a várost, a déli zónában jelenleg négy nagy vállalkozás építi telephelyét. Köztük a két nagy szentesi cég, a Hungerit és a Legrand beszállítói, egy egészségügyi ipari cég, illetve egy, az agrárszférában tevékenykedő logisztikai cég. Az ipari park beruházása 1998-ban indult Szentesen a déli terület kialakításával. Az egykori Esze Tamás-laktanya területén inkubátorházat hoztak létre, majd a Legrand közelében a 45-ös főúton megvalósították a déli zónát, melyet most az északi zónával bővítettek a kunszentmártoni útnál. Az északi zóna betelepítése érdekében a közelmúltban kötött szerződést a város a Német-Magyar Kereskedelmi Kamarával. Ebben Szentes és befektetési lehetőségeinek népszerűsítését vállalta a német fél, aktív piackutatással és piacszerzéssel. Szirbik Imre rámutatott: az adózás szempontjából az Ipari Park megegyezik a város többi részével. Eltérés, hogy az építményadóból, ha a betelepülő vállalkozó szentesi vállalkozásokat bíz meg az építéssel, akár 90 százalékig is kedvezményt kaphat. Emellett a telek vételárából a foglalkoztatottak száma szerint is ad kedvezményt a város. Ez például azt jelenti, ha 1 hektár közművesített területen a 40 főt meghaladja a foglalkoztatás, a kedvezmény elérheti a telek teljes értékét - magyarázta Szirbik Imre. Jelenleg a legkisebb szabad terület nagysága 2.000 négyzetméter. A teljes szabad kapacitás a déli és az északi zónában összességében 20 hektár - mondta el a város vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.