Szórakozás

Kultúrcsemegék a múzeumok Szent Iván éjén

Kultúrcsemegék a múzeumok Szent Iván éjén

2010. június 15., kedd
Kultúrcsemegék a múzeumok Szent Iván éjén
Az éjszaka, amikor olyan helyekre is benézhetünk, ahova máskor soha: idén június 19-ére esik a múzeumok Szent Iván éje, mely alkalomból nemcsak a szegedi Kultúrpalota, de sok más kulturális intézmény megnyitja kapuit az éjszakai látogatók előtt. Koncertek, tűzugrás, exkluzív tárlatvezetések – 2005 óta hagyomány Szegeden is nyitott kapukkal várni a múzeumok éjszakáját. A Várban vadászati kiállítás nyílik, a II. Dél-Alföld Szépe választás keretében keresik a „Múzeum Arcát”, de az igazi szenzációt a múzeum népszerű kiállításához, a pillangó valóságshowhoz, illetve a vele párhuzamosan zajló rovarkiállításhoz kapcsolódó „lárvavacsora és rovar látványkonyha” jelenti majd, ahol a bátrabbak meg is kóstolhatják a rovarokat – tudtuk meg Medgyesi Konstantintól, a Móra-múzeum sajtóreferensétől. A lepkekiállítás kivételével minden más tárlat – köztük a László Gyula- és a Csontváry-kiállítás, vagy a Fekete Házbeli söröskorsó-kiállítás – ingyenesen lesz megtekinthető. A szokott módon a múzeumok éjszakájához csatlakozik a Somogyi-könyvtár is a múzeumok könyvtári éjszakáján játékos foglalkozással, illetve tárlatvezetéssel (melyek során többek között a 80 éves dómmal, az amerikai magyarsággal, vagy Vaszy Viktor műhelytitkokkal ismerkedhetünk meg), éjfélkor pedig az 1809 fametszettel illusztrált „Schedel világkrónikát” (1493) mutatják be az Emlékkönyvtárban. Nyitott kapuval készül a szegedi dóm is, ahol az orgonazenés áhítat után „Ahol a papok táncolnak…” címmel tartanak templombemutatót, és adomány ellenében Szeged fényei is megcsodálhatók a toronyból. Míves, kézzel hímzett miseruhákkal várja az érdeklődőket Szeged-Csanádi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár, a Reök-palotában a XIII. Táblaképfestészeti Biennálét csodálhatjuk meg, illetve a kortárs darmstadti képzőművészeti kiállítást. Tavaly a viharos-esős idő ellenére is tízezres látogatószámot tudhatott magáénak a múzeum. Idén is legalább ennyire számítanak, most alighanem a foci vb lesz az éjjel legfőbb konkurense. A részletes programot ide kattintva is megtekintheti.

Vásárhely, Csongrád, Szentes, Makó

A hódmezővásárhelyi Emlékpont hosszabbított nyitva tartással, koncertekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel és egyéb színes, élvezetes programokkal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. A szombati napon délután 4 órától játszóház fogadja a legkisebb korosztályt, ahol szülők és gyerekek közösen kereshetnek csillagokat, vehetnek részt különböző játékos foglalkozásokon. Az Emlékpont kiállítását e rendkívüli estén különleges módon tekinthetik meg az érdeklődők: vezetést tart egy az ötvenes évekből „visszatért” sztahanovista traktoristalány, valamint a 18 éven felüliek egy „bejárható horrorfilm” részesei lehetnek a diktatúra terrorját bemutató tárlaton. Az est fő attrakcióját a Ruhr-vidéki Málna elnevezésű együttes koncertje jelenti. A fiatalok körében rendkívül népszerű formáció igazi retro hangulatot teremt e nyári estén az Emlékpont teraszán. Az együttes különlegessége, hogy vezetője Blazovich Péter egyben a közgyűjtemény intézményvezetője is, így nemcsak az Emlékpont, hanem annak igazgatója is más oldalát mutatja be a Múzeumok Éjszakáján. Makón a József Attila Múzeum és a Forgatós Táncegyüttes szervezi a múzeumok éjszakáját június 19-én szombaton. Szent Iván éjszakáján tűzugrással készülnek a múzeum előtt. A részletes program itt olvasható. Szentesen többek között Baranta bemutató ügyességi népi játékokkal és íjászattal is várja az érdeklődőket, részletes program itt. Csongrádon a Tari László Múzeum szervezésében is rejtélyt tartogat a múzeumok Szent Iván éje. A program: 17:30-19:30 A Csongrád fekete vár rejtélye (Beszélgetés a kötet szerzőivel) 19:30-20:30 Szabad beszélgetés és borozás 20:30-23:00 Éjjeli capriccio (Gyöngyössy Orsolya és Muladi József zenés estje a Nagyboldogasszony templomban)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.