Bulvár

Hétfőtől változékonyabb idő várható

Hétfőtől változékonyabb idő várható

2010. június 13., vasárnap
Hétfőtől változékonyabb idő várható

Közelebb került a Kárpát-medencéhez az egész Európát átszelő, hullámzó frontrendszer, amely nagyon lassan halad északnyugatról délkelet felé, és amelynek hatására változékonyabbra fordul az időjárás - mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek. Vasárnap az országban nem dőlt meg a melegrekord, a Dunántúl északi megyéiben már 30 fok alatt maradt a csúcshőmérséklet.

A meteorológus elmondta: a frontrendszer hatására változékonyabbra fordul az időjárás, és kicsit hidegebb levegő érkezik. Hétfőn átmenetileg pár fokos lehűlés várható, kedden azonban "megtorpan a lehűlés", majd a hét közepétől - amikor átvonul az ország felett a hidegfront - várhatóan ismét több fokkal csökken a hőmérséklet. Mint mondta, a frontrendszer közelebb kerülésével változékonyabbá válik az időjárás, megnő a gomolyfelhő-képződés, sőt, a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége is az egész ország területén. Jelenleg is erősen gomolyfelhős az ég Csongrád megyében, az Északi-középhegység térségében pedig a gomolyfelhők mellett villámlásokat is észlelnek, így éjszaka is sok helyen lehet zápor, zivatar. Hétfőn is gyorsan kialakuló gomolyfelhőkre, záporokra, heves zivatarokra, akár felhőszakadásra és jégesőre is számítani lehet, a zivatarok környezetében pedig viharos erejű, 70-80 kilométer/órát meghaladó sebességű szél is lehet. Az ország területének kétharmadán 25-30 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklet várható, és csak a déli országrészben emelkedhet 30 Celsius-fok fölé. Kedden azonban szárazabb levegő érkezik, több lesz a napsütés, és kevesebb helyen várható csapadék, a hőmérséklet is mérsékeltebb lesz.

Vadász Vilmos

elmondta azt is, hogy vasárnap Túrkevén mérték a legmelegebbet, 33,2 Celsius fokot, de ez több mint három fokkal elmarad a június 13-án mért abszolút csúcstól, ami 36,9 fok, és Kecskeméten mérték. Vasárnap a Dunántúl északi megyéiben már 30 fok alatt maradt a napi maximum (Fertőrákoson 26 fok volt), az Alföldön azonban továbbra is 30 fok feletti hőmérséklet volt a jellemző. Budapesten Pestszentlőrincen mérték a legmelegebbet, 32 fokot, Lágymányoson pedig 30 fokot mértek; ezen a napon a legmelegebb 2006-ban volt a fővárosban, akkor 35 fok volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.