Közélet

Komoly gondokat okoz a belvíz Csongrád megyében

Komoly gondokat okoz a belvíz Csongrád megyében

2010. június 3., csütörtök
Komoly gondokat okoz a belvíz Csongrád megyében

A katasztrófavédelem Csongrád megyében 27 településen vesz részt a belvíz elleni védekezésben; Domaszéken a legsúlyosabb a helyzet - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Tánczos Ildikó

elmondta: az önkormányzati dolgozók, önkéntesek mellett egy tűzoltócsoport is a helyszínen van katasztrófavédelmi szakemberekkel, összesen mintegy ötvenen dolgoznak és folyamatosan szivattyúznak. A jelentős helyi munkálatok mellett újabb 20 fős egység indult el Borsod megyébe, az árvízi védekezésben való munkára - tette hozzá a szakember. Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint Domaszéken nagyteljesítményű szivattyúkkal próbálják a vizet a mélyebben fekvő területekről eltávolítani. Több utcát lezártak, a csatornák átereszeiből néhányat már munkagépekkel kiemeltek, s utat vágtak át, hogy a víz útját könnyítsék. A csatornákat homokzsákokkal erősítik meg és ideiglenes csatornákat ásnak a víz levezetésére. A házak közül néhányat körülvett a belvíz a településen, azokat szintén homokzsákokkal próbálják védeni.

Kispéter Géza

polgármester az MTI-nek elmondta: a talaj telített és már nem tudta elnyelni a szerda délután lezúdult 30 milliméternyi esőt. A csatornarendszer nehezen bírja a terhelést, mert nem ilyen mértékűre tervezték. Bel- és külterületen egyaránt több helyen bejutott a víz a lakásokba. Egy idős férfit ki kellett telepíteni, mert tanyájának oldalát kimosta a víz, így az kidőlt. Őt önkormányzati lakásban helyezték el. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a megyében a röszkei határátkelő közelében egy utat szakaszosan víz borít, az 55-ös főúton pedig 30 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben Mórahalom és Domaszék között vízátfolyás miatt. A szegedi belvárosi temetőben is gondokat okoz a belvíz, néhány sétányt víz borít, amely több tucat sírt körbevett.

Hűse Zsolt

, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban jelentősen – az egy héttel korábbinak csaknem a duplájára -, 54 ezer hektárra nőtt a belvíz borította terület nagysága. Az igazgatóság teljes területén másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Huszonnyolc szivattyútelepen naponta több mint 3 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. Az igazgatóság illetékességi területén összesen nyolc településen van harmadfokú helyi vízkár-elhárítási készültség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.