Ki a civil, ki nem az? – nyílt levél az új egyesületnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kérdőre vonta az önmagukat „bozótharcos kultúrgerillaként” aposztrofáló új civil mozgalmat, az Összefogás Szegedért Egyesületet. A városvédők szerint a magát függetlennek hirdető szervezet Botka László mellett hivatott kampányolni. A hagyományőrzők nyílt levelét alább változtatás nélkül tesszük közzé.

NYÍLT LEVÉL AZ ÖSSZEFOGÁS SZEGEDÉRT EGYESÜLETHEZ

„Örömmel olvastam a Délmagyarországban, a Szegedma.hu hírportálon és az Összefogás Szegedért szórólapján, hogy megalakították pártoktól független egyesületüket.
Azonban miután többször elolvastam megnyilatkozásaikat, egyre erősödött bennem az a balsejtelmem, hogy a civil álarc mögött a városunkat nyolc éve romboló pártkoalíció bújik meg. Egyesületük azt hirdeti magáról, hogy ‘össze kell fogni Szeged építészeti értékeinek, régi épületeinek megóvásáért’. Ez így nagyon szép.
De ha ez így van, akkor hogy lehet tagja az egyesületüknek a – művészként általam nagyra becsült – Vajda Júlia, aki Botka László álkulturális bizottságában megszavazta a Lófara előtti eklektikus térkompozíció szétverését?
És hogy lehet tagja egyesületüknek Csernay László nyugalmazott orvosprofesszor, aki ‘felesleges perpatvarnak’ minősítette egyesületünk harcát a huszáremlékmű és kegyeleti park szétrombolása ellen, amikor velünk együtt tiltakozott Makovecz Imre, Csete György, Ráday Mihály, Kő Pál, Melocco Miklós, Dr. Holló József, a kultúra sok más kiválósága, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság, és ellenezte a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrije is? Vagy úgy gondolja, hogy ő jobban ért az építészethez, mint a világszerte elismert építész, Makovecz Imre, akit nemrég a római egyetem fogadott díszdoktorává? Éppen Önök akarják őt ‘európai ízlésre’ kioktatni? És a szobrászatról is Önök többet tudnak, mint a felsorolt kiváló szobrászok? A negyven évi bolsevik diktatúrában az elvtársak mindent jobban tudtak azoknál, akik valóban tudják és csinálják, de ha önök azt állítják, hogy pártoktól függetlenek, akkor hogy tehetnek ugyanúgy?
Ha igaz, amit Önök állítanak, hogy ‘össze kell fogni Szeged építészeti értékeinek, régi épületeinek megóvásáért’, akkor miért nem csatlakozott tagjaik közül senki tiltakozásunkhoz Bálint Sándor szülőházának lebontása ellen? Miért nem tiltakoztak a szegedi oldali és újszegedi patinás kendergyári épületek megsemmisítése ellen, amikor a pártjaik által támogatott multik lebontották azokat?
Ha Önök a ‘kultúra bozótharcosai’, vajon miért nem állt Önök közül senki a Juhász Gyula és a Bartók Béla Művelődési Otthon bezárása ellen tiltakozók mellé?
Talán csak nem attól féltek, hogy megharagítják láthatatlan vezérüket?
Szórólapjukon azt írják, hogy ‘célunk, hogy az Önök véleménye alapján áttekintsük, ki képviselné a szegediek érdekeit’. Nekem nagy fantáziám van, de azt nem tudom elképzelni, hogy ha a jelentkezők többsége B. Nagy Lászlót támogatja, akkor Önök állig felfegyverzett bozótharcosokként Székhelyi József vezérletével elindulnak kampányolni a Fidesz mellett az Összefogás Szegedért zászlaja alatt. Azt sokkal jobban el tudnám képzelni, hogy valahol már sokszorosítógépen készülnek azok az ‘olvasói levelek’, amire hivatkozva Önök közölni akarják, hogy csak Botka László lehet a város polgármestere.

Édesapám ortopéd cipészmester volt, a város ismert polgára. A polgári értékrend írott és íratlan szabályai szerint én is annak vallom magam, – közismerten – városvédő polgárnak. Továbbra is védeni fogom városunkat valódi civil és polgártársaimmal és a valódi civil egyesületekkel együtt Önöktől és városunkat nyolc éve pusztító polgármesterjelöltjük törekvéseitől, a további bolsevik típusú ‘fejlődéstől’” – írja Szilágyi Árpád városvédő polgár, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja.

Előző sztori

Cuháré évadzáró és táncház

Következő sztori

Nagyon lassan apad a Tisza a középső szakaszán