Közélet

Ingyenes információs vonalat indít az árvízkárosultaknak a Magyar Vöröskereszt és az Invitel

Ingyenes információs vonalat indít az árvízkárosultaknak a Magyar Vöröskereszt és az Invitel

2010. június 9., szerda
Ingyenes információs vonalat indít az árvízkárosultaknak a Magyar Vöröskereszt és az Invitel

06 80 911 070 – ezen az ingyenesen hívható Inviteles zöld számon várja a Magyar Vöröskereszt az árvízkárosultak és a rászoruló családokon segíteni szándékozók hívásait. A szervezet így nyújt gyors és hatékony segítséget, így köti össze a felajánlókat és a bajbajutott családokat - tájékoztat a Vöröskereszt sajtóközleménye.

Az elmúlt hetekben példás összefogás körvonalazódott az országban. Az árvízi helyzet miatt rengeteg hívást kapott a Vöröskereszt, amiben sokan segítséget kértek és ajánlottak. Nagyon fontos azonban, hogy a segélyezés szervezetten, koordináltan működjön, ezért döntöttünk az információs vonal elindítása mellett. A szervezet célja, hogy munkatársaik segítségével gyorsan és hatékonyan segíthessenek az árvízkárosultaknak, a gátakon dolgozóknak és a kitelepített családoknak. A Magyar Vöröskereszt által múlt héten felvázolt speciális igényre az Invitel 2 nap alatt nyújtotta a megoldást, így a 06 80 911 070-es Inviteles információs zöld számon már a mai nap 14 órától éjfélig, keddtől pedig minden munkanap 8 és 20 között várják a Vöröskereszt munkatársai a hívásokat. Amennyiben szükséges a Magyar Vöröskereszt kész éjjel-nappal is működtetni az információs központját, annak érdekében, hogy az adományok koordináltan és minél gyorsabban jussanak el a leginkább rászorultakhoz. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt hetekben az összes érintett megyében, több mint 4500 családon segített: tartós élelmiszerrel, tisztítószerekkel és, több tonna klórmésszel. Szervezetünk eddig mintegy 50 millió forintot fordított az árvízkárosultak megsegítésére, a kitelepítettek és a gátakon dolgozók ellátására. A Magyar Vöröskereszt ma levélben kereste meg

Orbán Viktor

miniszterelnököt, melyben a tárgyi adományok és az adományba kapott szolgáltatásnyújtás ÁFA kötelezettségének időleges felfüggesztését kérte. „Mint ismerestes a 2007. évi CXXVII. tv.-ben meghatározott törvényi változások miatt 2008 januárjától megváltozott az általános forgalmi adóról szóló jogszabály. Ennek értelmében az adományozót adománya után 2008-tól 20%, a tavalyi évtől pedig 25% -os ÁFA befizetés terheli. A jogszabály módosításnak következtében erősen visszaesett az adományozók száma. A természetbeni adományok számának csökkenése nagyon nehéz helyzetbe hozta a Vöröskeresztet és a többi karitatív szervezetet is, hiszen a lakossági segélyezésnek ez volt az alapja. A Magyar Vöröskeresztnél is drasztikusan csökkent az adományok értéke. Amennyiben ezt a szabályozást ideiglenesen felfüggesztenék, majd megszüntetnék, olyan cégeket, vállalkozásokat is vissza lehetne emelni az adományozói körbe, akiket eddig ez jogszabály visszatartott attól, hogy tárgyadományokat ajánljanak fel a karitatív szervezetek, így a Vöröskereszt számára. Jelen helyzetben különös fontosságú ugyanis, hogy minden adomány eljusson a bajbajutott családokhoz, akiknek a pénzbeli segítség mellett a tárgyi adományok legalább olyan fontosak.” A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, valamint a minden hálózatból hívható 1749-es segélyvonalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.