Közélet

Harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél

Harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél

2010. június 9., szerda
Harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél

A jövő hét második felére, harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél; a folyó vízállása Mindszentnél pedig várhatóan meghaladja a harmadfokú, 850 centiméteres szintet - közölte Andó Mihály, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke szerdán Bakson.

A Tiszán a Körös-torkolat és Algyő között másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben - mondta a szakember a megyei védelmi bizottság ülését követően. A Tisza áradása miatt jelentősebb védelmi beavatkozásra Csongrád megyében eddig még nem volt szükség, mintegy 300 ember vesz részt a munkában. A védekezés költsége eddig mintegy 100 millió forint volt. Az Alsó-Tisza áradása a következő napokban várhatóan felgyorsul. Részben a felsőbb szakaszokról érkező árhullám, részben pedig Duna vízszintemelkedése miatt. Ez utóbbi jelenség oka az, hogy amikor a Dunán jelenleg levonuló árhullám eléri a tiszai torkolatot, elkezdi visszaduzzasztani a folyót. Ez a folyamat játszódott le 2006-ban is, amikor a Tiszán 1009 centiméteres, rekord vízszintet mértek Szegednél - magyarázta a szakember. Jelenleg nem számítanak ilyen magas vízállásra, elsősorban azért, mert a Maroson a csúcsnak számító másodpercenkénti 2400 köbméteres vízhozam csupán hatoda érkezik a torkolathoz - közölte a főmérnök. A Tisza alsó szakaszán elhúzódó magas vízállás, több hetes védekezés várható. A vízjárást a Maroson és a Körösökön esetlegesen levonuló újabb árhullámok azonban jelentősen befolyásolhatják - mondta

Andó Mihály

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.