Bulvár

Felfüggesztett börtönre ítélték a kenőpénzt kérő békéscsabai vámost

Felfüggesztett börtönre ítélték a kenőpénzt kérő békéscsabai vámost

2010. június 3., csütörtök
Felfüggesztett börtönre ítélték a kenőpénzt kérő békéscsabai vámost

Egy év felfüggesztett börtönre, valamint 150 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélt jogerősen csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla egy a pénzügyőrként dolgozó férfit, aki kenőpénzt kért egy szabálytalankodó román kamionostól.

A vádlott 2008 novemberében a méhkeréki átkelőnél két kollégájával jövedéki ellenőrzést végzett, és a közúti fuvarozás szabályainak betartását ellenőrizte. November 12-én megvizsgált egy belépésre jelentkező román sofőrt és tehergépkocsiját. A hadnagy 28 napra visszamenőleg elkérte a menetíró berendezésben használt tahográf korongokat, és észrevette, hogy a gépjármű vezetője 2008. október 18-a és 20-a között megszegte a szabályokat azzal, hogy az álló járműben 24 órán túl használta ugyanazt a korongot. A hiányosságra felhívta a jármű vezetőjének figyelmét, majd 20 ezer forintot kért tőle, kilátásba helyezve, hogy a szabálytalanságért 300 ezer forint pénzbírságot is kiszabhat. A román sofőr nem volt hajlandó fizetni, és a helyszínre hívta cége ügyvezetőjét, aki előtt a vádlott azt mondta: ha nem tudja a gépkocsi vezetője, hogyan kell ilyen helyzetben viselkedni, és nem volt jó a „húszas”, akkor 100 ezer forint lesz a büntetés. Miután a román állampolgárok megtagadták a kenőpénz kifizetését, a hadnagy megkezdte a hivatalos közigazgatási eljárást. Az okmányok összeállításakor az egyik köziraton hamisan ellenőrként tüntette fel egyik kollégáját - annak ellenére, hogy nem rendelkezett a szükséges vizsgával -, s alá is íratta vele a dokumentumot, pedig a főhadnagy az ellenőrzésben nem vett részt. A vádlott jegyzőkönyvvezetőként is feltüntette társát, s a román sofőr adatait is rögzíttette anélkül, hogy jogairól és kötelezettségeiről történő figyelmeztetés után meghallgatta volna. A táblabíróság hivatali vesztegetés és két rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, s ezért jogerősen egy év, három esztendőre felfüggesztett börtönre, valamint 150 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte. A férfi a terhére rótt cselekmények közül a vesztegetést az eljárás során tagadta, s a táblabíróság előtt is kifejtette, ártatlannak tartja magát, s mindig arra törekedett, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően járjon el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.