Közélet

Éhségsztrájkolnak a guantanamói foglyok a felvidéki táborban

Éhségsztrájkolnak a guantanamói foglyok a felvidéki táborban

2010. június 28., hétfő
Éhségsztrájkolnak a guantanamói foglyok a felvidéki táborban

Nem fogad el ételt a medvei menekülttáborban (Győrhöz közel) elhelyezett három arab fogoly, akiket az Egyesült Államok kérésére Szlovákia fogadott be az év elején, miután kiderült róluk, hogy mégsem terroristák – adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

„A pozsonyi hatóságok átvertek bennünket, mert szabad mozgást és menekült státust ígértek. A valóság viszont az, hogy naponta csak egy órára hagyhatjuk el a szobáinkat, akkor is csak fegyveres őrök kíséretében. Néhány napja beszéltem a Magyarországra került társammal, aki szerint Budapesten berendezett lakás várt, s havonta hatszáz eurót kap az államtól, mi pedig nem tudjuk, milyen sors vár ránk” - közölte telefonon az egyiptomi

Adil Al-Gazzár.

A három fogoly ügyét az Amnesty Internationational nemzetközi emberjogi szervezet karolta fel. Helyzetükről sajtótájékoztatón számolt be, s kivizsgálja a bánásmódot. A szlovák hatóságok cáfolják, hogy a befogadott guantanamói foglyok rossz bánásmódban részesülnének. Az idegenrendészet vezetője kijelentette: pszichológus foglalkozik velük és szlovákul is tanítják őket. A három volt fogoly ennek ellenére éhségsztrájkol, mert véleményük szerint még „a guantanamói fogolytáborban is több szabadságot élveztek, mint a medvei menekülttáborban”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.