Közélet

Csongrádnál már apad a Tisza

Csongrádnál már apad a Tisza

2010. június 20., vasárnap
Csongrádnál már apad a Tisza

Csongrádnál bár nagyon lassan, de megindult a Tisza apadása, a folyó vízszintje három-négy centimétert csökkent a korábbi napok 867 centiméteres maximumához képest, Szegednél azonban még a tetőzést várják – közölte az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletvezetője vasárnap az MTI-vel.

Mindszentnél a Tisza vízszintje 880, Szegednél 800 centiméter körül volt vasárnap délelőtt, a csongrádi megyeszékhelyen azonban néhány centimétert még emelkedhet a víz – mondta

Priváczkyné Hajdu Zsuzsa.

A tetőzés Szegednél vasárnap estére várható, s nagyon lassú apadásra lehet számítani, amit akár meg is akaszthat a Maros vízhozam-emelkedése, ami az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt alakulhat ki – tudatta a szakember. A magas vízállás ellenére nem történt olyan árvízi esemény, amely komolyabb beavatkozást igényelt volna, a töltéseken azonban már megjelentek a csurgások, felázások. A gátakon 24 órás figyelőszolgálat van, az árvízi védekezésben 145 fő vesz részt. Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert. Az elmúlt napok kedvezőtlen időjárása miatt a belvízzel elöntött területek nagysága néhány ezer hektárral nőtt, jelenleg a becslések szerint mintegy 39,5 ezer hektár van víz alatt. Az igazgatóság illetékességi területén három településen másod-, hat helyen pedig elsőfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben. A belvízi védekezésben 166 fő vesz részt – közölte az ügyeletvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.