Gazdaság

Csanádalbertin, Pitvaroson, Csanádpalotán és Makón a legtöbb a kár a pénteki vihar után

Csanádalbertin, Pitvaroson, Csanádpalotán és Makón a legtöbb a kár a pénteki vihar után

2010. június 19., szombat
Csanádalbertin, Pitvaroson, Csanádpalotán és Makón a legtöbb a kár a pénteki vihar után

A térségben a gabonafélék szinte teljes egészében megsemmisültek

Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a péntek délelőtt Csongrád megye fölött is nagy széllel és csapadékkal gyorsan átvonult vihar. Szegedhez hasonlóan Makón is a kidőlt fák adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak, akiknek sok helyen vizet is kellett szivattyúzniuk. A vihar Csanádalberti, Csanádpalota és Pitvaros területén okozta a legkomolyabb problémákat. A kialakult helyzetről tájékozódott a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Magyar Anna.

A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság intézkedésére egyelőre nincs szükség, a katasztrófavédők, a tűzoltók és a rendőrség szakemberei a települési polgármesterek irányításával kezelik a kialakult helyzetet. Annak alakulását folyamatosan figyelemmel kíséri a bizottság és annak elnöke,

Magyar Anna

. Csanádalbertin a vihar után az utcákon 10 cm magasan állt a víz, és dió nagyságú jég hullott. A szél elektromos vezetékeket rongált meg, amely miatt egy rövid ideig ivóvíz sem volt. A településen álló mintegy 200 házból az elsődleges felmérés alapján mintegy 150 megsérült. Csanádpalotán mintegy 60 házban okozott károkat a vihar, a szél a tetőket bontotta meg. A településen a fő problémát az áramszolgáltatás megoldása jelenti, mivel bizonyos vezetékek helyreállítása akár hétfőig is eltarthat. A közeli sertéstelep ellátását aggregátorral oldják meg, a részleges áramellátás érdekében pedig áramfejlesztőket biztosítanak. Pitvaroson körülbelül 160 ház szenvedett valamilyen sérülést, sok helyen az ablakok törtek be, és a tető sérült meg. Mintegy 20 esetben kellett lefóliázni épületeket, mert a cserepek olyan mértékben összetörtek, hogy ideiglenesen sem biztosítanak védelmet. Több autóban is kár keletkezett. A vihar által a megyében legerősebben érintett területen, Makón és térségében a gabonafélék az elsődleges becslések szerint lényegében 100 %-ban megsemmisültek. A történtek után a megyei katasztrófavédelmi igazgató azonnal elrendelte a Veszélyhelyzeti Központ részleges működtetését, 4 katasztrófavédelmi egységet küldött a fenti településekre. Péntek este 11 órára a tűzoltóságok szakemberei, az érintett önkormányzatok, a lakosság és a katasztrófavédők példaértékű együttműködésével sikerült a vihar által sújtott településeken az elsődleges, halaszthatatlan beavatkozásokat elvégezni. Ellátatlan lakosság nincs a területen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.