Írjon nekünk

Vélemény

Biszku és Gyurcsány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sandiistvan.jpg

Megjelent:

Ha 1990-ben valódi rendszerváltás lett volna, akkor Biszku Béla jelenleg nem a Rózsadombon egy fotelban üldögélne, hanem, ha könyörületes a bíróság, büntetése harmadolásán mostanában gondolkodnának.

Nem tévesztettem el a címet, nem cseréltem össze Biszku Bélát a szegedi születésű Apró (Klein) Antallal, akiről tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc „nagyapósa”, ha szabad a feleség nagyapját ekként nevezni. Hogyan kerül akkor mégis egy gyékényre ez a két férfiú? Az elszámoltatás okán. Illetve annak napjainkig való elmaradása okán.

Kommunista kutyából kapitalista kaviár

Mert ha a kommunista korszak bűneinek feltárása 1989 óta túlnyomórészt meg is valósult, a bűnösök elszámoltatása teljes egészében elmaradt. Köszönhetően a „bársonyos rendszerváltásnak”, amelyet – már 1988-ban megérezve az idők (és Gorbacsov) szavát – hazánkban maguk a kommunisták kezdeményeztek, hát olyan is lett, mondhatnám sommásan. Így aztán nemhogy nem vonattak felelősségre, de még a közéletből sem tiltattak ki, sőt, ügyesen és időben kihasználva az általuk meghozott kapitalista alaptörvényeket – elsősorban a kétszintű bankrendszerről és a gazdasági társaságokról szólókra gondolok -, maguk váltak nagytőkéssé, s többen közülük, mint Bajnai papa vagy éppen Gyurcsány, egyenesen milliárdossá. Így lett a „kommunista kutyából” ha nem is demokratikus szalonna, de méregdrága kapitalista kaviár…

Térjünk vissza két bekezdés erejéig Biszku Bélához, aki a kora Kádár-kor és a középső Kádár-kor (kádári középkor?) egyik emblematikus figurája volt, a figura szó itt annak okán is találó, hogy Biszku elvtárs mentalitásában és külsejében is erősen emlékeztet(ett) Rákosi Mátyásra. Biszku az 1956-os forradalom első napjaiban, mint a XIII. kerületi pártbizottság első titkára, a pártbizottság tagjaiból, párttagokból és munkásokból fegyveres csapatokat szervezett a szabadság harcosai ellen, a megszálló szovjetek oldalán – horribile dictu ő volt hát az igazi ellenforradalmár! Belügyminiszterként (1957-61) közvetlenül irányította a forradalom utáni megtorlást, a fentebb említett Apró (Klein) Antallal egyetemben. Jelenleg kiemelt nyugdíját rózsadombi házában élvezi, szívesen elteniszezget, (déd)unokáit nevelgeti. A róla készült dokumentumfilmben, mely a mögöttünk álló hét egyik legnagyobb szenzációja volt, semmiféle megbánást nem tanúsít, sőt, kijelenti, hogy ’56 igenis ellenforradalom volt, és Nagy Imre megérdemelte, hogy fölakasztották. No, mármost, ha 1990-ben valódi rendszerváltás lett volna, akkor ez az ember jelenleg nem a Rózsadombon egy fotelban üldögélne, hanem, ha könyörületes a bíróság, büntetése harmadolásán mostanában gondolkodnának.

Leszámolás az elszámolással

A filmből, melynek címe is – Bűn és büntetlenség – igen frappáns, még csak részleteket láttam, de azok alapján kijelenthetem, a középiskolai történelemoktatásnak mindenképpen része kell legyen! Szemtől szembe találkozni a megtorlás egyik vezető alakjával, még ha filmvásznon is, segít a fiataloknak megérteni azt a kort, s az érdeklődésüket is inkább felcsigázza, mint egy még oly korrekt szöveg a tankönyvben, valahol a kétszázadik oldalon. S természetes kívánság az is, hogy a filmet minél hamarabb – majd évről évre – levetítse a reményeink szerint hamarosan megújuló közszolgálati televízió, lehetőleg ne az este tizenegy utáni műsorsávban…

A kommunizmus bűnöseinek felelősségre vonásával tehát elkéstünk – sajnos leszámolhatunk az elszámolással. Mi a helyzet azonban e téren az elmúlt nyolc esztendővel? Hiszen az elszámoltatás a Fidesz-KDNP legfontosabb választási ígérete volt, nem győztek e tekintetben egymásra licitálni a Jobbikkal! (Nem véletlen, hogy a parlamentben a radikálisok időről időre ezen ügyeket meg is sürgetik.) Nos, igen gyors és egyben látványos eredményekre ne számítsunk, de amiatt nem aggódom, hogy az elszámoltatás elmaradna. Lassú víz partot mos, a magyar ügyészségek és bíróságok munkatempója pedig mindenki előtt ismeretes. Afölött viszont inkább aggódom, hogy hiába göngyölítik föl a nagy ügyeket (BKV, sukorói panama, Malév-kótyavetye, stb.), s ültetnek börtönbe arra érdemesültek egész sorát, a köz érzete mégis az lesz, hogy az elszámoltatás elmaradt.

Ennek legfőbb oka a választási kampányból itt maradt túlzott várakozás. Az emberek többsége ugyanis kis túlzással úgy képzelte – s részben még képzeli – el az egész aktust, hogy majd egykori miniszterek, államtitkárok egész sora szépen, rabláncra fűzve, élükön Ferenc testvérrel és Ődemszkységével, a menet végén a tábornoki vállapjától megfosztott Gergényivel, kamerák kereszttüzében bemasírozik a gyűjtőfogházba. Nem akarnak ehhez képest egy Hagyóban maradni. Azaz csak akkor éri az elszámoltatást igénylőket teljes katharzis, ha az elmúlt nyolc év legalább egyik vezető politikusa a bíróság elé áll! Nézzük, van-e erre esély? Van. A korábban mentelmi joga mögé bújó Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt – akik mellesleg „politikai bűncselekményt” követtek el azzal, hogy szétverték jobb sorsra érdemes pártjukat – a jövő héten már gyanúsítottként hallgatja ki a rendőrség a lehallgatási botrányban, csatlakoznak tehát Szilvássy Györgyhöz, aki szintén ez ügyben gyanúsított, s aki a Gyurcsány-éra talán legkártákonyabbja volt a másodhegedűsök közül. Bajnain Hajdú-Bét- és Wallis-ügyekben már korában is próbáltak fogást találni, akkor jogi szempotból sikertelenül, de sokak szerint a sukorói panamában vállalt szerepe miatt kerülhet inkább bíróság elé, hiszen a sajtó egy részében tartja magát az a nézet, hogy miniszterként, majd kormányfőként is ő vállalt személyes garanciát az izraeli befektetőknél a kaszinóváros minden körülmények közti megépítésére. (S itt elévüléstől sem kell tartanunk.) S akkor Bajnai és Oszkó offshore-ügyleteiről még nem is beszéltünk.

Szemkilövetés, Altus, adateltitkolás

Végezetül, de nem utolsó sorban a korszak névadójáról ejtsünk szót. Az Altus-féle ingatlanpanama-ügyekben azok elévülése miatt Gyurcsánynak szerencséje volt. A 2006-os székházostrom és a tömegoszlatások kapcsán viszont ő maga jelentette ki a nyilvánosság előtt, hogy „a szeptemberi események kapcsán a parancsokat osztogatók feletteseként” vett részt azon intézkedések meghozatalában. Ez bizony beismerő vallomás. Balsai István, akinek stábja neves ügyvédekből már fölállt, hétfőtől kezdi meg munkáját – a kormányfő személyes megbízottjaként minden elképzelhető iratot bekérhet, azokba betekinthet, akármilyen szupertitkosak is. Ettől remélik, hogy a 2006-os választásokat alapjaiban befolyásoló adateltitkolás, a költségvetési adatok meghamisításának vádja új dokumentumok csatolásával, új körülmények felderítésével immár megáll – egyszer ugyanis már elutasította ezt egy másodfokú bíróság.

Mi pedig azt reméljük, hogy ha ötven év múlva Gyurcsányról forgatnak majd dokumentumfilmet az akkori ifjú nemzedékek becses okulására, nem az lesz a címe, hogy „Bűn és büntetlenség”, hanem megmarad eredeti, dosztojevszkiji értelmében.

Kommentek

Közélet

Szegedi MSZP, ne tegyétek tönkre Szegedet!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sandiistvan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tudjuk, hogy képtelenek vagytok elviselni azt, hogy a valóságot, néha pedig görbe tükröt tartunk elétek, hogy mutatunk egy másmilyen, ám reális jövőképet egy sikeresebb, boldogabb, élhetőbb Szegedről.

Tovább olvasom

Vélemény

Botka László is Nemesi Pál mellé áll? Kezd gyanús lenni ugyanis Garai Szakács László

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sandiistvan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nemesivel ugyanis első ránézésre jobban járna Botka, mint két nagyágyú “partnerével” és támogatójával. Sőt! Szeged is jobban járna.

Tovább olvasom

Vélemény

Ádám Attila: Az igazság felhergeli Botkáék megtépázott idegeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sandiistvan.jpg

Megjelent:

Szerző:

A helyzet megérett a jogi következmények levonására – írta az ügyvéd, akinek megint reagálnia kellett Botka László újságjának újabb hazugságaira. Most azonban perelni is fog – tudtuk meg.

Tovább olvasom

Aktuál