Bulvár

Az idén már több mint 110 kilogramm kábítószert foglaltak le a vámosok

Az idén már több mint 110 kilogramm kábítószert foglaltak le a vámosok

2010. június 26., szombat
Az idén már több mint 110 kilogramm kábítószert foglaltak le a vámosok

Az idén eddig már több mint 110 kilogramm kábítószert foglalt le az ellenőrzések során a vám- és pénzügyőrség - tájékoztatta Sipos Jenő, a hatóság szóvivője szombaton az MTI-t a kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott közleményében.

A szóvivő közölte, a legutóbbi sikeres felderítés a Ferihegyi repülőtéren volt, ahol egy Ecuadorból érkező szerb utas csomagjában jelzett kábítószert a röntgen. Kiderült, hogy a poggyász anyagába és fémszerkezetébe több mint egy kilogramm kokaint rejtettek. Az idei legsikeresebb fogás Nagylaknál történt, egy közúti ellenőrzés alkalmával, amikor a pénzügyőrök egy bolgár személygépkocsit állítottak meg. A vizsgálat során a vámosok egy rejtekhelyet találtak a pótkerék alatt, ahonnan 73 kilogramm nagy tisztaságú heroin került elő, amelynek értéke elérte az egymilliárd forintot - írta közleményében

Sipos Jenő

. A vámhatóság általában a közismert kábítószerfajtákat foglalja le, mint például a heroin, kokain vagy a marihuána, azonban május végén a pénzügyőrök egy budapesti felderítés során új kábítószerfajtára bukkantak: szállítás közben értek tetten négy magyar férfit, és az átvizsgált személygépkocsiban összesen két kilogramm nagy tisztaságú morfint találtak. A morfin a gyógyászatban használatos fájdalomcsillapító szer, amelyből a normál emberi szervezet számára már 200 milligramm is halált okoz, így ebből a mennyiségből tízezer darab halálos adagot állíthattak volna elő - írta a szóvivő. Közlése szerint tavaly összesen több mint 230 kilogramm drog akadt fenn az ellenőrzésekkor. Kiemelte, nemzetközi összehasonlításban is elismert a vám- és pénzügyőrség vegyvizsgáló intézetének tevékenysége, amely a vámhatóság által nyomozott ügyekben a kábítószerek, pszichotrop anyagok és prekurzorok vizsgálatát 2009. január 1-je óta országos hatáskörrel végzi. Sipos Jenő hangsúlyozta, a VPOP továbbra is kiemelt feladatának tekinti a társadalom- és gazdaságvédelmi tevékenységén belül a kábítószer-terjesztés megakadályozását, felszámolását. Az ENSZ döntése alapján 1987 óta minden év június 26. napja a kábítószer elleni küzdelem világnap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.