Közélet

Árvíz: tetőzés közelében az Alsó-Tisza, harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán

Árvíz: tetőzés közelében az Alsó-Tisza, harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán

2010. június 19., szombat
Árvíz: tetőzés közelében az Alsó-Tisza, harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán

Hamarosan tetőzik az Alsó-Tisza Szegednél; a folyón a Kiskörei víztározó és Mindszent között harmad-, onnan az országhatárig másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál és a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán is harmadfokú a készültség.

Az Alsó-Tisza vízállása szombaton délelőtt néhány centiméterrel haladta meg a nyolc métert, ami két méterrel alatta marad a 2006-os rekordvízszintnek.

Batta Emese

, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese az MTI-nek elmondta: a folyón lassú tetőzés és elhúzódó apadás várható, a magas vízállás ellenére azonban nem történt olyan árvízi esemény, amely komolyabb beavatkozást igényelt volna. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatás szerint tovább emelkedett a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt: a folyó vízállása szombatra újabb hat centiméterrel emelkedett, s elérte a 760 centimétert. Szarvasnál másodfokú, lejjebb, Gyomaendrődnél elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Az úgynevezett pangó víz miatt a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón harmadfokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös vízrendszerébe öt csatornán keresztül másodpercenként 12 köbméter hígítóvizet juttatnak, ami várhatóan emeli a sok szerves anyagot tartalmazó víz oxigén tartalmát. A Hortobágy-Berettyón tömeges halpusztulás történt, a közölt adat szerint egytonnányi haltetemet halásztak le. Jelenleg a Közép-Tisza vidékén több mint 24 ezer hektáron áll a belvíz, az elöntött területből a vetés 10 ezer, a szántó 4850 hektárt tesz ki. A május közepe óta tartó belvízi védekezés során átemelt összes vízmennyiség elérte 100 millió köbmétert. A Tisza Tiszafüred és Martfű között végig apad - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese. Tiszafüred és Tiszakeszi között másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.

Békési István

elmondta: az elmúlt nap során a Tisza vízgyűjtőin mindenütt hullott csapadék, amelynek hatására a folyók külföldi szakaszain kisebb vízszint emelkedéseket regisztráltak. Az igazgatóság által felügyelt 630 kilométer hosszúságú árvízvédelmi szakaszból 443 kilométeren harmad-, míg 82 kilométeren másodfokú készültség van érvényben. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában csaknem kétezer ember vett részt. Szolnok környékén, a Milléri szivattyútelepnél kialakult buzgár "bevédése" érdekében ellennyomó medence épült, a medencék környezetéből szivárgó vizet elvezetik. A tiszaroffi tározó területén folytatták a töltéshez sodródott szalmabálák eltávolítását. Várhatóan július 10-től ismét járnak vonatok Sárospatak és Sátoraljaújhely között, a két zempléni várost az árvíz miatt május közepe óta vonattal nem lehetett megközelíteni, az ár ugyanis elmosta a pálya egy részét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.