Közélet

Árvíz - Lassú apadásra számítanak az Alsó-Tiszán

Árvíz - Lassú apadásra számítanak az Alsó-Tiszán

2010. június 27., vasárnap
Árvíz - Lassú apadásra számítanak az Alsó-Tiszán

Szegednél és Mindszentnél is csak lassan csökken a Tisza vízszintje, a Maros Makónál átmenetileg apad, de a folyó felső szakaszáról újabb árhullám érkezik - közölte az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) ügyeletvezetője vasárnap az MTI-vel.

A Tisza vízszintje Mindszentnél 870, Szegednél 840 centiméter körül ingadozott, vasárnap délben mindkét helyen elindult az apadás, de a folyamat a Maros és a Körösök újabb áradása, valamint az elmúlt napok kisebb felső-tiszai árhullámának érkezése miatt lelassulhat - mondta

Priváczkyné Hajdu Zsuzsa

. A Maros vízszintje Makónál 400 centiméter alá csökkent, ezért vasárnap délutántól a vízmércéhez tartozó szakaszon - a tiszai torkolathoz közeli két gátőrjárást leszámítva - megszüntetik az árvízvédelmi készültséget. Az apadás üteme vasárnap estétől valószínűleg lassul, s keddtől újra áradhat a folyó, a várhatóan a jövő hét végén tetőző árhullám nagysága azonban még bizonytalan. Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben - közölte a szakember. A hosszantartó magas vízállás miatt jelentős fakadóvizes területek jellemzik a mentett oldalt, megjelentek a csurgások, felpuhulások, kisebb buzgárosodási jelenségek is megfigyelhetőek. A töltéseken folyamatos figyelőszolgálat van, az árvíz-védekezési munkálatokban jelenleg 539-en vesznek részt - tudatta az ügyeletvezető. Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert. Az igazgatóság területén a belvízborítás a folyamatos szivattyúzások ellenére is csak lassan csökken, a becslések szerint 41,7 ezer hektár van víz alatt. Nyolc településen első-, három helyütt másod-, Csanádpalotán, Királyhegyesen és Kiszomboron pedig harmadfokú helyi vízkár-elhárítási készültség mellett folyik a belvíz elleni védekezés - tudatta az ügyeletvezető. Hozzátette: a belvízmentesítési munkálatokban 158-an vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.