Közélet

Áll a belvíz a zákányszéki utcákon

Áll a belvíz a zákányszéki utcákon

2010. június 1., kedd
Áll a belvíz a zákányszéki utcákon

Helyenként húsz centiméteres víz áll a Csongrád megyei Zákányszék utcáin; a járdákat és az udvarok nagy részét is elöntötte a belvíz, szinte minden érintett házban szivattyúk működnek - tapasztalta kedden az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A lakók elmondták, hogy hétfő reggel óta folyamatosan szivattyúznak, így estére valamelyest csökkent a víz mennyisége, de az éjszakai esőzéssel ismét romlott a helyzet. A településen több olyan vályogház is van, amely 2006-ban is felázott és megrepedezett a belvíztől, és a tulajdonosaik attól félnek, hogy a mostani vizet már nehezen bírják ki. Markolókkal ásnak gödröket, hogy oda gyűjtsék a vizet, majd az elvezető csatornákba emelik át. A csatornák azonban megtelnek, lassan halad a munka. Az eső jelenleg is folyamatosan esik.

Kazi Péter

alpolgármester tájékoztatása szerint kritikus a helyzet Zákányszéken. A saját erők mellett a környező településekről is érkezett segítség, az egyik helyi rádióban pedig felhívásban toboroznak önkénteseket. A területen napok óta magas a belvíz, hétfőn még másodfok mellett védekeztek, de az éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására kedden reggel elrendelték a harmadfokot. Több házba már bejutott a víz, de kitelepíteni még senkit nem kellett.

Balázs Gábor

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a megyében 15 településen van belvízvédelmi készültség, öt településen elsőfokú, hat településen másodfokú, négy településen - Mórahalom, Zákányszék, Csanytelek, Bordány - harmadfokú. A megye összes tűzoltósága kivonult a szivattyúzásokhoz, és az önkormányzatok saját erővel is védekeznek. Eddig több mint kétezer homokzsákot igényeltek, továbbá néhány szivattyút a katasztrófavédelemtől. Vasárnap délután óta a délkeleti országrészben mintegy ötven milliméter csapadék hullott, ez egy átlagos május egész havi csapadékmennyisége - közölte a meteorológiai szolgálat regionális ügyeletese az MTI-vel.

Aszalós István

elmondta: a régióban jelentős csapadék kedden már nem várható, de szerdán ismét sok esőre kell számítani. A csapadékot hozó mediterrán ciklon szombatig marad a térség fölött, a hétvégén viszont már többórás napsütés várható. Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a körzetben - Csongrád-, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye egy része - a belvízzel elöntött területek nagysága 24 óra alatt jelentősen nőtt: a hétfői 26 ezerről 38 ezer hektárra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.