A vízre tűz – adomány tűzijáték helyett?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Már 121 ezren csatlakoztak egy közösségi portálon megjelent kezdeményezéshez, amely azt javasolja, hogy idén az augusztus 20-i tűzijátékokra fordítandó milliókat inkább az árvízkárosultak megsegítésére költsék. A Facebookon lévő „Mondjunk le az augusztus 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!” csoport a vidéki városoktól is kéri, fontolják meg az adomány lehetőségét. Szegeden egy iwiw-csoport is csatlakozott e mozgalomhoz.

Az ügyben már körlevél is terjed az interneten, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott, és melyet a levél küldői kérnek e-mailben minél több embernek továbbítani:
„Mondjunk le augusztus 20-án a tűzijátékról, az árvízkárosultak megsegítésére!
Nekünk csak látvány, nekik az élet.
A múló látvány helyett maradandó, életre szóló segítség!
Egyetértesz?
Menjen ez a lista körbe egész MAGYARORSZÁGON!
Klikkelj a “Továbbítás”-ra, írd a neved a lista végére, és küldd el minél több ismerősödnek!”

A kormányszóvivő arról nyilatkozott, hogy ők is a közösségi portálról értesültek az ügyről, a kormány megfontolja a kezdeményezést, s a jövő heti ülésén megtárgyalja. A mozgalomhoz óráról órára egyre többen csatlakoznak, míg a csoport szerdán 60 ezer tagot számlált, csütörtök délre a csatlakozók száma már megduplázódott: 121 ezer szimpatizánsa van a kezdeményezésnek. Egy másik közösségi portálon, az iwiw-en is elindult egy hasonló klub, sőt a www.szegediwiw.hu oldal külön a városunkban tartandó tűzijáték rendezési költségének felajánlását is kéri az árvízkárosultak javára.
Felkerestük az augusztus 20-i ünnepséget rendező önkormányzati cég, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatóját, Szélpál Gábort, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a szegedi tűzijáték költsége 3 millió forint. Ahhoz, hogy a 20-i nap fő látványossága elmaradjon, közgyűlési döntés kell. Az ügyvezető szerint azonban a legnagyobb probléma az ügyben az, hogy a tűzijátékot a város a kereskedőktől befolyó bevételekből fedezi, s félő, ha előre bejelentik, hogy nem lesz tűzijáték – ami leginkább vonzza az embereket –, akkor kevesebb lesz a kereskedő is, s a pénzügyi forrás is jelentősen csökkenhet. A kétnapos rendezvényre egyébként közel 70 ezer ember szokott kilátogatni – tűzijátékostul. Kérdés marad tehát, hogy az önkormányzati hatáskörbe tartozó városi rendezvények csatlakoznak-e az alulról jövő kezdeményezéshez, mint ahogy egyelőre még az is, hogy jövő héten a kormányülésen milyen döntés születik a közel 100 milliós állami tűzijáték sorsáról.

Default thumbnail
Előző sztori

Százhetvenöt éve született Herman Ottó

Default thumbnail
Következő sztori

A Hunguest is reagál a Ligetfürdő-ügyben

Legutóbbi hasonló cikkek