Szórakozás

A tündér, a 80 éves Dóm és egy világkrónika

A tündér, a 80 éves Dóm és egy világkrónika

2010. június 18., péntek
A tündér, a 80 éves Dóm és egy világkrónika

Kulturális különlegességekkel vár a múzeumok könyvtári éjszakája

Az idei Múzeumok Éjszakáján is különlegességekkel, meglepetésekkel várják látogatóikat június 19-én, szombaton délután 6 órától éjfélig a Somogyi-könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei.

A Gyermekkönyvtár Varázserdejében este 9 óráig tündérekkel, manókkal, koboldokkal ismerkedhetnek a gyerekek, s még „házimanót” is készíthetnek maguknak. A fogadalom katedrálisa címmel a fölszentelésének 80. évfordulóját idén ünneplő Fogadalmi templom történetét korabeli fényképek, tervrajzok, képeslapok, újságok révén mutatja be a helyismereti gyűjtemény. Óhazából az Újvilágba a címe az amerikai magyarságról szóló dokumentumokat őrző Vasváry-gyűjtemény kiállításának, amely híressé vált és elfeledett kivándorlók életének eseményeit idézi föl régi fényképek, levelek, sajtóhíradások segítségével.

További információ a Vasváry-gyűjteményről ITT.

Egy szó mint száz – Egy „reménykedő” világnyelv címmel az eszperantó múzeum és könyvtár gyűjteményéből készül válogatás. Az Életre kelt sztenogramok című tárlat a gyorsírászati gyűjtemény különlegességeibe enged bepillantást.

Vaszy Viktor

műhelytitkai tárulnak a látogató elé a neves szegedi operaigazgató és karmester hagyatékának tükrében. A tanulóévektől a színházteremtésig ívelő pálya állomásait kotta-különlegességek, plakátok, kritikák, kéziratok és a korabeli Kolozsvári Nemzeti Színház dokumentumai teszik plasztikussá.

További információ a hagyatékról ITT.

A Divat és irodalom című kiállítás a periodikagyűjtemény régi, illusztrált példányainak titkait tárja a nézelődő elé. Az Emlékkönyvtár Illusztrált könyvek című tárlatának látogatói négy évszázad kézzel színezett könyv-remekeiben gyönyörködhetnek. Láthatatlan képtár – munkaszobák falain címmel a Somogyi-könyvtárban rejtőző képzőművészeti alkotásokból nyílik alkalmi kiállítás az épület alagsorában. A 20. századi festők alkotásai között

Kukovecz Nana

és

Galambos Tamás

művei is megtalálhatók. Az Emlékkönyvtár éjféli meglepetéseként, az 1493-ból való, 1809 fametszettel illusztrált Schedel-világkrónika bemutatásával zárul a Somogyi-könyvtárban a Múzeumok Éjszakája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.