Egyetem

Többségi állami tulajdonba került a szuperlézert fejlesztő cég

Többségi állami tulajdonba került a szuperlézert fejlesztő cég

2010. május 12., szerda
Többségi állami tulajdonba került a szuperlézert fejlesztő cég

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén jóváhagyta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a törzstőke felemelésével új tagként belépjen az ELI-HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft.-be, és abban többségi részesedést szerezzen.

Az NVT az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutatott: az ELI projekt (Extreme Light Infrastructure) az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) által kiadott összeurópai érdekeltségű kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 nagyberendezés egyike. A terv a világon jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítményű kutató szuperlézer megépítését célozza meg. Az NVT emlékeztetett: a berendezés megépítését előkészítő projektben 13 ország, a projekt helyszínpályázatán Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország és Románia vett részt. Az ELI nemzetközi Irányító Bizottságának 2009. október elsejei döntése értelmében az ELI lézerberendezést három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest) építik meg. A lézerközpontokat közös menedzsmenttel, a ELI ERIC nemzetközi szervezet keretei között fogják üzemeltetni és hasznosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.