Közélet

Módosította az Alkotmányt a Fidesz

Módosította az Alkotmányt a Fidesz

2010. május 20., csütörtök
Módosította az Alkotmányt a Fidesz

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot – írja a stop.hu. A Fidesz-frakció név szerinti szavazást kért a kétharmados többséggel elfogadható előterjesztésről.

A módosítás a Parlament létszámát kétszáz főben határozza meg, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további tizenhárom országgyűlési képviselő megválasztását teszi lehetővé. „A kisebb létszámú Országgyűléshez választójogi törvényjavaslatot és egy határozati javaslatot is csatolt a Fidesz, amely időkorlátot szab az új választási rendszerről szóló egyeztetésnek” – olvasható a

Fidesz.hu

-n. Az Alkotmány módosítását

Navracsics Tibor

és

Répássy Róbert

fideszes képviselők, továbbá a KDNP-s

Rétvári Bence

kezdeményezte. Elfogadták továbbá a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt is, így a tárcák száma a korábbi tizenháromról nyolcra csökken. Navracsics a csütörtökön délelőtt elfogadott két törvénnyel kapcsolatban elmondta: jogilag megnyílt a lehetőség arra, hogy megalakuljon az új kormány.

Botka: a nagyobb városokban nem lesz arányos a rendszer

A szocialista

Botka László

szerint a Fidesz a képviselők számának csökkentése népszerű szlogenje leple alatt teljes egészében átalakítja az önkormányzati választási rendszer logikáját, ezzel a nagyobb városokban nem lesz arányos a rendszer. Szeged MSZP-s polgármestere csütörtökön, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat kapcsán leszögezte: az MSZP támogatja az önkormányzati képviselők számának csökkentését, de a Fidesz által benyújtott javaslat nem a képviselők számának csökkentéséről szól. Aláhúzta: a 10 ezer főnél nagyobb településeken, azaz a városokban, a Fidesz kiiktatja a választási rendszerből az arányosság elvét, a javaslat kétszer-háromszor nagyobb arányban csökkenti az arányosítást biztosító kompenzációs listás mandátumok számát, mint az egyéni körzetekben. Emlékeztetett: az általános vitában felszólította a Fidesz képviselőit, vonják vissza a törvényjavaslatot, és új formában nyújtsák be; csökkentsék a felére az önkormányzati képviselők számát, de a választási rendszer logikája ne változzon, maradjon meg az arányos rendszer a nagyobb városokban. A Fidesz javaslata a "győztes mindent visz" elvén alapul - fűzte hozzá Botka László. Úgy vélekedett, hogy morbid az az új szabály, amely szerint a kompenzációs listás mandátumoknál nemcsak a vesztes képviselőkre, hanem a győztes képviselőkre leadott voksokat is figyelembe kell venni, ha az meghaladja a leadott szavazatok 50 százalékát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.