Írjon nekünk

ARC

Miskolczi József: Tanítani kell a focit – és építsünk pályákat!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Egy legenda. Azt hiszem, e fogalom méltán párosítható Miskolczi József neve mellé, hiszen ő az, aki több mint negyven éve ül ugyanannak a csapatnak kispadján mint edző, ráadásul különlegesebbnél különlegesebb taktikai húzásaival hökkenti meg ellenfeleit. A szegedi foci ünnepén a SZEGEDma.hu a szegedi labdarúgás díszpolgárává avatta a matematikus-labdarúgóedzőt.

– Mikor is kezdődött?
– Ha a futballra gondol, akkor az még egészen gyerekként, Gyulán két NB II-es csapat volt, s én a DAC-ben kezdtem focizni.

– Az edzősködésre gondoltam.
– 1968-ben alakul meg a főiskolai klub, a Szegedi Tanárképző Főiskola csapata, melynek először intézője voltam, majd mikor az edző kilépett, „rám szakadt” az egész csapat, így 1969-től én irányítom a szakmai munkát.

– Tudja, hogy ezzel talán világrekorder is, hiszen nem sok olyan edző lehet a világon, aki megszakítás nélkül több mint 40 éve (idén már 41) ül ugyanannak a felnőtt focicsapatnak a kispadján?
– Nekem ez egy igazi szenvedély. Gyerekkoromban a legkedvesebb sportom volt a labdarúgás (persze még most is), de mindent szerettem és szeretek, ami játék. Sok sportágat űztem, az asztalitenisz például annyira ment, hogy a későbbi világbajnokot, Berczik Zoltánt többször is megvertem.

– Ezek szerint ön a mozgás szeretetét akarja átadni tanítványainak a labdarúgáson keresztül?
– Így van. Én azt szeretném elérni tanítványaimmal, hogy ha végeznek, a sport, a mozgás szeretete örökre a szenvedélyük maradjon, ahogy nekem is. Nemcsak profi játékosok kellenek a fociba, hanem vezetők, támogatók, sőt, épp őrájuk van most a legnagyobb szükség, hogy a honi futball felemelkedhessen. Az rendben van, hogy akadémiák, sportiskolák alakulnak, de a vezetők adott esetben nem biztos, hogy onnan fognak kikerülni. Az én csapatomban játszanak jogászok, közgazdász-, orvostanhallgatók, akik lediplomázva később a futball támogatóivá válhatnak, mert megszerették a sportágat. Hazatérnek a saját városukba, és mondjuk a helyi klub vezetésében vállalnak szerepet.

– Akkor ez a recept a focink feltámasztásához: a focisták mellé a vezetőket is kinevelni?
– És pályákat építeni. Tudja például, hogy Európa egyik legmodernebb pályája volt a SZAK-pálya Újszegeden? Alá volt csövezve, mint a tetőcserép, olyan formájú cserepeket tettek a pálya alá. Ez a 1900-as évek elején nem volt kis teljesítmény. Csak a tankok a háború idején tönkretették.

– Akkor tehát, ha a fenti két problémát megoldjuk…
– És egy harmadikat is: a fiatalokkal megismertetni a focit, rászoktatni őket a labdarúgásra. Eddig még nem tudták elérni a labdarúgásunk vezetői, hogy az általános iskolás testnevelési tantervben benne legyen a labdarúgás elemeinek oktatása. Már a küzdősportoké is benne van. Az iskolai testnevelésnek kulcsszerepe van a magyar labdarúgás felemelkedésében.

– Híres volt különleges taktikai „húzásairól” is.
– Én egész életemben matematikát tanítottam, és a labdarúgásban is vallom, hogy szükség van gondolkodásra.

– Mondana néhány példát?
– Például volt két kapusom, akik mezőnyben is jól játszottak, és én a mezőnyjátékos helyett behoztam a tartalékkapusomat, a kezdő portást pedig kiküldtem a lehozott mezőnyjátékos helyére. Ez kellőképpen megzavarta az ellenfelet.
Mondok egy másik esetet. Nálam minden egyes játékosnak tudnia kell minden poszton játszania. Sokszor csináltam azt, hogy tizenöt percenként váltottam a csapat felállásán, a csatár hátrament védőnek, a védő pedig előre jött támadónak, a középpályások is helyet cseréltek. Hasonlóan forogtunk, mint a röplabdában.
Egy időben pedig nagy divat volt a háromcsatáros játék, én pedig csak két szélsővel mentem ki. A középhátvéd, beállós kihúzódott oldalra, aztán intettem, és bementek középre a szélsőim centernek. Ez a taktikám is okozott meglepetést.

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

ARC

“Botka László Szeged Karácsony Gergelye” – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

A helyi homokozón kívül nem talál másik játszóteret magának – hangzott el a Hír TV Főhős című műsorában.

Tovább olvasom

Aktuál