Közélet

KMAT: A stabilitás kulcsa az autonómia

KMAT: A stabilitás kulcsa az autonómia

2010. május 7., péntek
KMAT: A stabilitás kulcsa az autonómia

A közép-európai térség hosszú távú stabilitása az autonómiaformák megteremtésével érhető el - jelentette ki a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülését követő pénteki sajtótájékoztatón, Mártélyon.

Németh Zsolt

hangsúlyozta, hogy az autonómián kívül nem létezik más politikai célkitűzés, amely annyira egyértelműen és világosan szolgálná a határon túli magyarság érdekét. Mint rámutatott, "nyilvánvalóan sokféle eleme van az autonómiának, van kulturális eleme, van területi eleme, vannak különféle fokozatai, mert (...) a regionalizmus is egyféle formája az autonómiának, mint ahogy az oktatási autonómia is egyféle formája a kulturális autonómiának, és ezek egyes viszonylatokban differenciált kezelést igényelnek". De - mint mondta - úgy gondolja, abban nincs vita, hogy a külhoni magyarság stratégiai célkitűzése a helyzetének rendezésére az autonómia, "és a magunk részéről ezt fontosnak, támogatandónak gondoljuk".

Tőkés László

, a KMAT elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ma a politikai rendszerváltáson túl a nemzetpolitikában is rendszerváltozásra, "nemzeti fordulatra" van szükség, és most, hogy nyolc év után a Fidesz-KDNP szövetség "példátlan arányban nyerte meg az anyaországi választásokat", itt az ideje ennek is. A KMAT üléséről készült nyilatkozatban a tanácskozás résztvevői úgy fogalmaznak: "Átérezzük felelősségünket, és cselekvő részt szeretnénk vállalni a Fidesz és szövetségesei által meghirdetett, a nemzeti együttműködésre épülő program kidolgozásában és megvalósításában." A magyarság megmaradása szempontjából szükségesnek tartják a többszintű autonómia melletti kiállást a nemzetközi fórumokon. Hangsúlyozzák, hogy a magyar nemzet felemelkedését nem más nemzetek hátrányára kívánják elérni. Meggyőződésük, hogy a sikeres nemzetpolitika és a többségi nemzetek szempontjaira is figyelő szomszédságpolitika összhangba hozható Közép-Európa új térségfejlesztési stratégiájának keretében. A közös feladatok között említik a "térség többi államának gyakorlatához hasonlóan" a magyar állampolgárság megadását a külhoni magyaroknak, anélkül, hogy szülőföldjüket elhagyni kényszerüljenek. A feladatok közé sorolják a különböző közösségi autonómiaformák megvalósítását és összehangolt működtetését a Kárpát-medencében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.