Ivanov – a Katona vedégjátéka a Kisszínházban + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A budapesti Katona József Színház vendégjátékát láthatja a Kisszínházban május 4-én a szegedi nagyérdemű: Csehov Ivanovja érkezik a szegedi deszkákra Ascher Tamás rendezésében. A sokat próbált és nemzetközi sikert elért darab rendezője Csehov világát a hatvanas évekbe helyezi.

A Katona József Színháznak szerencséje van a Csehov-darabokkal, és a nagy sikerek között szerepel jó néhány előadás, mindenekelőtt a szintén Ascher Tamás által rendezett Három nővér 25 éve debütált a Katonában, nyolc évig volt műsoron. Húsz éve a Platonovot rendezte Balkay Gézával, ami öt évig ment – mind a két darabbal turnéztak szerte Európában. Egy Cseresznyéskert előadást Zsámbéki Gábor rendezésében láthatott a közönség, a 2004-ben bemutatott Ivanov pedig immár a negyedik Csehov-produkció a színház fennállása óta, Ascher Tamásnak pedig a harmadik Csehov-darabja a Katonában. Ezt is nagyon szeretik a nézők, fesztiválokon is nagy sikerrel fogadták. A nemzetközi siker sem maradt el: Párizs, New York, Dublin, Róma és Bogota is látta a darabot.

“Ennek az előadásnak az a különlegessége, hogy nem a saját korában játszatja a 120 éves darabot. Nem a jól ismert Csehov-miliőt kapjuk a színpadon, ami általában egy vidéki, természeti közeg” – magyarázza a rendező. “A darabot a ’60-as, ’70-es évek világába helyeztem bele, a kép, a látvány, a kellékek és maga az előadásmód is mind arról vallanak, hogy Csehov Ivanovról szóló története tökéletesen működik akkor is, ha egy hozzánk közelebb álló miliőbe helyezzük. A változtatás oka az volt, hogy úgy éreztem, ahhoz a mélységes keserűséghez és egyben kaján humorhoz képest, amivel szemléli Csehov az életet és alakjait, túl enyhe és túl barátságos lenne az eredeti környezet. Abból a kínzó és jól ismert világból akartam látványt hozni, ami mindannyiunk közügye volt az utolsó harminc-negyven évben. Ennek a kisszerűsége, a fájdalmas elhanyagoltsága és a fantáziátlansága az, ami mindannyiunkat úgy kínoz – a darab szereplőit is” – így a Ascher Tamás.

A rendező azt is elmondta, az öt évvel ezelőtti bemutató óta jelentősen “beért” a darab, a színészek öt évvel idősebben még sokkal jobban játszanak, mint az első bemutatón. Az első előadáshoz képest a női szerepek cserélődtek, de a mostani második női szereposztás is évek óta nagyszerűen helytáll: Csoma Judit, Jordán Adél, illetve Tóth Ildikó látható a színpadon. A fontosabb férfi szerepekben: Fekete Ernő, Máté Gábor, Bezerédi Zoltán, Nagy Ervin és Rajkai Zoltán.

Hallgassa meg az Ascher Tamás rendezővel telefonon készített hanganyagunkat!

Előző sztori

Névforduló: IV. Béla, Türr István és Golda Meir

Következő sztori

Orbán bejelentette az új kormány névsorát