Egyetem

Határőrök a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában + HANG, FOTÓK

Határőrök a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában + HANG, FOTÓK

2010. május 24., hétfő
Határőrök a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában + HANG, FOTÓK
Látványos technikai bemutatót tartottak a Rendészeti Szakközépiskola hallgatóinak a határrendészeti szakirányról. A bemutató során a határőrizettel kapcsolatos ismeretek gyakorlati szakemberei segítségével az előadások alatt megismerkedhettek azon csúcstechnológiájú technikai eszközök működésével, használatával, melyek megismerésére az iskolai képzés során nincs mód. Intézkedéstaktikai és kutyás járőri bemutatókra is sor került, és különböző szituációkat mutattak be a gyakorlatban. Az iskolákban moduláris rendszerű oktatás folyik, a tanulók az első év során általános rendőri képzést kapnak. A második tanulmányi évben már a választott szakiránynak megfelelően sajátítják el ismereteiket határrendészeti rendőr, vagy közrendvédelmi rendőr szakon. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola az ország határrendészeti rendőr képzésének meghatározó szereplője, hiszen a kibocsátásra kerülő állomány mintegy fele végez határrendészeti rendőr szakon és kezdi meg szolgálatát a környező megyék határrendészeti szerveinél. Kulcsfontosságú tehát, hogy a tanulók a rendőrség szolgálati ágai között a határrendészeti szolgálati ággal is mélységében ismerkedjenek meg, és szerezzenek róla átfogó benyomást. A határrendészeti szakiránnyal kapcsolatos életpálya a tanulók számára – az elméletben tanultakon túl viszonylag kevés gyakorlati tapasztalat hiányában – egyelőre sokkal kevésbé kézzelfogható, mint a közrendvédelmi vonal, amivel az intézménybe történő jelentkezésük előtt, illetve szabadidejükben is sokkal többet találkoztak a lakóhelyükön, vagy épp a média híreiben. A határrendészeti toborzó nap célja az volt, hogy a területi szerveknél (Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság) dolgozók segítségével változtassanak ezen az ismeretarányon. A rendezvény elöljárójaként Béndek József nyugállományú határőr altábornagy, valamint Dávid Károly rendőr dandártábornok a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és Lukács János rendőr dandártábornok a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendezvény megnyitója során a tanulói állomány részére bemutatták a határrendészeti szakirányt, felvázolva saját hivatali életpályájukat. Ezt követően vettek részt a tanulók a különböző technikai, elmélet ismeretek bemutatásán. A program során valós helyzetben volt látható kábítószer kereső kutya munkája, határsértők elfogása, védett személy kísérése de megismerhették a tanulók az egyes kábítószerek felismerésének fortélyait is.

Közrendvédelem vagy határrendészet

„Mindegyik rendőri munkának megvan a maga szépsége” – mondta el portálunknak Kovács Patrik, aki a közrendvédelmi ágazatot választotta. „Családomban és ismerőseim között is többen rendőrként dolgoznak, így nagyon sok jót hallottam erről a munkáról. A közrendvédelmi ágazaton kívül természetesen határrendészeti szakismereteket is tanulunk, így például az útiokmány-ismeretet, illetve a határbeléptetést is megismerjük. Nagyon szeretünk ide járni, annak ellenére, hogy rengeteget kell tanulni. Az év során folyamatosan sűrűsödik az anyag, de mindig nagyon nehéz a büntetőjog és a szabálysértési eljárások elsajátítása, hiszen ezeket szinte szó szerint kell megtanulni. A testnevelési órákon az önvédelmi ismeretek jelentenek nagyobb fizikai megterhelést, de ezt természetesen mindenkinek tudni kell majd alkalmazni. „Engem sokkal jobban érdekel a határrendészeti szakirány” – mesélte el kérdésünkre Körmös Róbert, aki a határrendészetet választotta. „Lakóhelyem szempontjából közelebb is van ez a fajta munka, mivel a határvonaltól nem messze lakunk. Azt tudom, hogy nehezebb lesz, de szeretem a kihívásokat. Az iskola elvégzését követően szeretnék a Kelebia-Tompa határszakaszon szolgálatba lépni, és esetleg Ausztriában vagy Németországban tanulmányi továbbképzésen is szívesen részt vennék, mivel németül jól beszélek.”

„Szükség van a határrendészetre is”

„A mai napot arra szántuk, hogy a rendőrség egyik szolgálati ága, a határrendészet bemutatkozzon” – mesélt a nap eseményeiről Bardócz Csaba rendőr ezredes, az iskola igazgatója. „Erre azért került sor, mert a tanulóknak majd el kell dönteniük, hogy a moduláris képzésben az elágazásnál melyik irányba akarnak továbblépni. Azért, hogy alaposabb döntést tudjanak hozni, mérlegelni tudják a lehetőségeket, szerveztük meg ezt a napot. A Csongrád és a Bács-Kiskun megyei főkapitányságok felvonultatták a teljes határrendészeti technikát, szakembereik a helyszínen bemutatókat tartanak, ahol az osztályok minden egyes helyszínen más-más dolgot ismerhetnek meg. A klasszikus rendőri irány népszerűbb, hiszen a tanulók többször találkoznak magánéletben is a rendőrökkel, viszont a határrendészetre is szükség van. Ezt az európai unió is megköveteli tőlünk, így erre a területre is kell embert képeznünk. A nagyobb fizikai megterhelés nem riasztja el őket, hiszen itt az iskolában folyamatosan teher alatt tartjuk a tanulókat, jobban tartanak attól, hogy külföldiekkel kell találkozniuk, és ez egy kicsit talán bizonytalanságot okoz.
Hallgassa meg Bardócz Csaba rendőr ezredessel, az iskola igazgatójával készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.