Közélet

Fidesz: Szervezésileg összeomlott a villamosprojekt (Frissítve)

Fidesz: Szervezésileg összeomlott a villamosprojekt (Frissítve)

2010. május 6., csütörtök
Fidesz: Szervezésileg összeomlott a villamosprojekt (Frissítve)
Botka Lászlóék nem játszadozhatnak 30 milliárd forint közpénzzel és nem titkosíthatják az erről szóló közgyűlési beszámolókat – hangzott el a Fidesz sajtótájékoztatóján. „Az elkapkodott, felületes előkészítés és a gyatra szervezés megbosszulta magát, így válik a szegedi 1-es villamos egy soha véget nem érő történetté” – mondta el Hüvös László frakcióvezető, aki határozottan kiemelte, hogy a holnapi – mégis sajtónyilvánossá vált – közgyűlésen a Fidesz frakció nem fogadja el a projektről szóló beszámolót, támogatja a kötbér peres úton való behajtását és elutasítja a városvezetés által javasolt átütemezést. Botka Lászlóék maguk kezdeményezték az építkezések egy évvel való elhalasztását, amivel elismerik politikai felelősségüket a mulasztásokért – tette hozzá Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke. – Ezzel azonban az önkormányzat lemond a késésekért járó kötbérről, így mentve meg a csődközelbe került Szeviépet és az A-SZ-E konzorciumot.

Titkosítás – de miért?

Hüvös szerint a közgyűlési beszámoló titkosítási szándékából is egyre nyilvánvalóbb, hogy a szocialista polgármester ismét saját politikai érdekeit helyezte a közérdek elé, hiszen Botka még az országgyűlési választások előtt szeretett volna átadni, felmutatni valamit – ám ez nem sikerült. A frakcióvezető a sors igazságszolgáltatásának nevezte, hogy a villamos-projekt kudarca mellett a szegediek életét szintén megkeserítő M43-as építkezés befejezése sem sikerült. „A villamos-projekt szervezésileg összeomlott – a szocialisták titkosítási szándéka ezt a tényt akarta leplezni. A nyilvánosságra került anyag egyetlen mondata sem indokolhatta a közvélemény tervezett kizárását, így a szocialisták saját álláspontjuk védhetetlensége miatt voltak kénytelenek meghátrálni.”

Mikor lesz vége?

„A program minden elemében tetten érhető a felkészületlenség. Az építkezések, a közbeszerzések újabb és újabb kudarcokat hoztak. A 1-es villamos kivitelezésének sokadik beharangozott, de mindig meghiúsult határideje hiteltelenné teszi a lebonyolításért politikai felelősséggel tartozó Botka László polgármestert” - fogalmazott Gyimesi. Az 1-es villamos teljes vonalának átadási határideje az eredeti tervek alapján 2010. októbere lett volna – a közgyűlési anyag alapján az utolsó szakasz építési munkálatai 2011. második felében kezdődhetnek meg és legalább 4-5 hónapig tartanak majd. „A beruházás véghatáridejének egy évvel történő elodázása azt eredményezi, hogy a szocialista városvezetés a Szeviép csődközeli helyzete miatt akarja kimenteni és egyben a kötbér-fizetési kötelezettsége alól mentesíteni szorult helyzetéből a megroggyant A-SZ-E konzorciumot, amíg az új alvállalkozókat találhat magának az 1-es villamos vonalának befejezésére” - összegeztek a fideszes politikusok.

Villámgyors városházi reakció

Már a sajtótájékoztató ideje alatt megérkezett a polgármesteri kabinet sajtóközleménye, melyben a lakosság türelmét megköszönve bejelentik, hogy május 9-én „várhatóan elindul az 1-es villamos és május végére befejeződik a munkavégzés Kossuth Lajos sugárúton”. A Szabó Sándor kabinetvezető által jegyzett közlemény a közlekedési nagyprojekt kapcsán a szegedi fideszes képviselőknek címezve feltesz és egyúttal meg is válaszol néhány kérdést (melyeket alábbiakban szöveghűen közlünk). A Fidesz szegedi képviselői viszont méltatlanná váltak a város képviseletére! (Kérdések a fidesz helyi képviselőihez) - Egyetértenek a tömegközlekedés fejlesztésével Szegeden? (Igen, mert korábban több ízben megszavazták azt a közgyűlésben, mégis csak a hisztériakeltés, a lejáratás a céljuk és nem a város fejlődése érdekli őket) - Tisztában vannak a projekt ütemezésével, előrehaladásával? (Igen, mert a Városüzemeltetési bizottsági ülésre rendszeres beszámoló készül, ahol ott vannak a fidesz képviselői is. A bizottság a tájékoztatót minden esetben elfogadta) - Választott képviselőként Szeged város és az adófizetők érdekeit képviselik? (Nem, mert az előterjesztésben az önkormányzat szigorúan, 740 Millió Ft kötbérigénnyel lép fel a kivitelező ASZE konzorciummal szemben és ezt már a bizottsági üléseken sem támogatták!) - Valóban veszélyeztetni kívánják további több száz szegedi család megélhetését? (Igen, mert a kivitelezésben részt vevő szegedi cég ellehetetlenítésére törekszenek) - A fentiek figyelembevételével Szegedért illetve az itt élőkért dolgozó felelős képviselőknek tartják magukat?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.