Közélet

Fico támogatja a kettős állampolgárság gyorsított megadását a külföldi szlovákok számára

Fico támogatja a kettős állampolgárság gyorsított megadását a külföldi szlovákok számára

2010. május 18., kedd
Fico támogatja a kettős állampolgárság gyorsított megadását a külföldi szlovákok számára

A Magyar Koalíció Pártja emlékeztet arra, hogy a szlovák parlament 2005-ben hasonló törvényt fogadott el, mint amilyent a magyar Országgyűlés tervez elfogadni - olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A 40/1993-as állampolgárságról szóló törvény módosításáról van szó, amely a szlovák állampolgárság speciális, gyorsított eljárásban való megszerzését teszi lehetővé a külföldön élő szlovákok számára. A szlovák törvény az állampolgárság gyorsított eljárásban való megszerzéséhez enyhébb feltételeket támaszt, mint a magyar javaslat. A szlovák állampolgárságot gyorsított eljárásban igénylők számára nem kötelező a szlovák nyelv ismerete sem, elegendő, ha két tanú – két határon túli szlovák – bizonyítja, hogy a kérelmező – külföldi állampolgár érdeklődik a szlovák kultúra iránt. "Ezt a törvénymódosító javaslatot 2005. május 20-án a szlovák parlament jelenlevő mind a 138 képviselője megszavazta – beleértve

Robert Ficót

, a szlovák parlament akkori képviselőjét is. Az MKP értesülései szerint a szlovák szervek nagyon engedékenyen alkalmazzák a törvénynek az állampolgárság gyorsított eljárásban való megadására vonatkozó ama feltételét is, hogy a kérelmező legalább három éven át lakhellyel rendelkezzen Szlovákia területén" - áll az MKP sajtóközleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.