Közélet

Első megyei biopiac: filozófia a zöldségekben

Első megyei biopiac: filozófia a zöldségekben

2010. május 9., vasárnap
Első megyei biopiac: filozófia a zöldségekben
„Tudja mi tűnt fel nekem? Mindenki mosolygott” – s talán ha nem vagyok ott, üres marketingfogásnak veszem csak Nemes Mátyás szavait, aki Csongrád megye első biopiacán árult a vasárnapi nyitónapon. Magam is akkor döbbentem rá, hogy fülig érő szájjal hallgatom szavait. „Ez nem pusztán egy piac, a biotermelők közössége egy ökotudatos, természetbarát közösség, ahol a vásárló nemcsak vásárol, hanem töménytelen pozitív energiát is kap ajándékba…” Vasárnaponként ezentúl 7-11 óra között várja a vásárlókat a megye első biopiaca a Rendezvényház parkolójában. 250 négyzetméteren egyelőre 12-15 biotermelő kínálja termékeit. A kezdeményezés a Rendezvényház Nonprofit Kft. és az ASA-RAM Alapítvány együttműködésében valósul meg. Az első vásárnapra mi is kilátogattunk.

Például Ausztria…

Kecskesajt

Több mint 10 éve folytat biogazdálkodást Bényi Gábor és felesége Bényi Gáborné a Diós tanyán. Kecskesajtüzemet működtetnek és falusi turizmussal is foglalkoznak. A fokhagymás kecskesajtjuk és a szilvalekvárjuk szinte megszólal (www.diostanya.hu).
„Mi főleg Pestre hordjuk termékeinket, örülünk, hogy végre Csongrád megyében is van biopiac, hiszen ez a magyar agráriumnak óriási lehetőség, kormányzati segítséggel ezerszámra vethetnénk el a magot az egészség szántóföldjén” – mondta derűsen Turján Ágoston, aki tíz éve foglalkozik biotermeléssel, főleg gyümölcsöket termeszt. Meséli, hogy Ausztriában például úgy védték meg a hazai mezőgazdaságot a keleti államok EU-csatlakozáskor, hogy a biotermelést futtatták fel. Ma már a hagyományos kirakodós, asztalos piacokon csak bioterményt lehet árulni, a vegyszerekkel kezelt zöldség és gyümölcs a multiknál és a zöldségeseknél vásárolható meg. Néhány év alatt ki is alakult egyfajta presztízse az asztalos piacoknak. „Persze a biotermesztésnél is lehet használni egészségre és környezetre ártalmatlan szereket, mint például a réz és kén tartalmú Vegesol RS-t vagy a mészkénlét. Ez lombhullásnál, januárban és rügyfakadás előtt kiváló lemosó permet.

Két tonna kézműves termék egy hét alatt

A rovarok elleni védelemről megtudtuk, hogy a biokertészek komoly csapdákat állítanak. A ragasztócsapdák mellett az éjszakai fénycsapdát használják a lepkék ellen, ahol vizes edényt tesznek az égő alá, melybe belefullad a kártékony rovar. A répát gyomlálni kell, gyomirtót használni viszont nem lehet. A krumplibogarakat, ha már a fahamu nem segít, kézzel szedik össze. A tetvek ellen pedig a háziszappanból készült lúgos oldat kiváló. Sajnos utóbbi megöli a katicabogarat is. „Ezért kerülnek többe a biotermékek, hiszen többszörösen kell odafigyelnünk a védekezésre, mint a vegyszeres termesztésnél, ezek igazi kézműves termékek” – mondja mosolyogva Nemes Mátyás, aki két fiával jött Újszegedre árulni Fülöpjakabról, s elmondás szerint a három család egy hét alatt két tonna zöldséget ad el az országban, nagykereskedőknek, bioboltoknak és piacokon.

Nem csak termelés: filozófia

Mi mennyi?

Az alma kilóját 400-500 forintért, hagyományos, római és fodros salátákat 200-ért, répa kilója 250 forint, a gyökéré 700, újhagyma 250, cékla 400, krumpli 300 forint. A méz 1600-2000. Lehetett még kapni bioborokat és pékárut is. A kecskesajtnak 4000 forint volt kilója.
„Először a Mars téri piacüzemeltetőinél érdeklődtünk, akik ki akartak minket rakni a Cserepes sorra, de az ökotermesztés filozófiája nem illett a Tesco és a kínai piac szomszédságába” – folytatta a termelő. „Itt egy kertvárosi környezetben, viszonylag zárt térben sugárzik befelé az energia. Én csak mosolygós embereket láttam, és ön? – kérdez vissza Nemes Mátyás, s valóban, ahogy beszélgetésünk kezdetén mondta, munkájuk nemcsak termelés, hanem környezetvédelem, ökotudatos élet, pozitív gondolkodás. „Ha kedvet kapnék, hogy letegyem a kattogó pennát és…” – kérdezném. „Akkor lejövök és tartok egy előadást, csak gyűjtsön össze húsz érdeklődőt, vegyen egy kertet” – vág a szavamba kedélyesen Nemes úr. „Egy száz négyzetméteres földterületen meg lehet termelni egy négytagú család évi zöldségigényét, csak bele kell vágni.” Ha tehát bárki kedvet érez a biogazdálkodáshoz, jelentkezzen portálunk elérhetőségein, és a Rendezvényház segítségével szervezünk egy előadást. Én ott leszek…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.