Közélet

Elhalasztanák az elektromos nagyprojekt következő munkálatait?

Elhalasztanák az elektromos nagyprojekt következő munkálatait?

2010. május 4., kedd
Elhalasztanák az elektromos nagyprojekt következő munkálatait?
A pénteki közgyűlésre egy előterjesztéssel készül a városvezetés, melyet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester jegyez. Ebben többek között meghatározzák az elektromos nagyprojekt 1-es vonalának csúszásai miatt fennálló kötbérigényt, ami 740 millió forint, a következő szakasz – Anna kút, Aradi vértanúk tere – munkálatait pedig elhalasztanák 2011. július 1-re. A harmincoldalas részletes beszámoló szerint - amely bemutatja a nagyprojekt eddig befejezett és jelenleg még folyamatban lévő elemeit, valamint a még tervezett munkákat, és ami már olvasható a város honlapján - Szeged legforgalmasabb, 1-es számú villamosvonalán a rekonstrukciós munkák első és második ütemének 2009. november 15-re, illetve 2009. december 3-ra kellett volna befejeződniük. A csúszás oka többek között a tervekkel nem egyező közműhelyzet volt, emiatt a kivitelezés lassan haladt, a beköszöntő hideg tovább akadályozta a beruházást, a késés azonban részben a kivitelezőnek is felróható. A beruházás első szakaszán a kivitelező a szerződésben rögzített határidőhöz képest 94 nappal később fejezte be a munkát - a csúszásból a műszaki ellenőr szerint húsz nap indokolható a hideg idővel -, ezért az önkormányzat 740 millió forint kötbérigényt jelentett be. A kivitelező a kötbér követelését jogcímében és mértékében is vitatva elutasította. A villamosvonal második szakaszán a közműhelyzet és más műszaki problémák miatt három szerződésmódosítás is történt, itt a vágányzárat a jelenleg érvényben lévő határidő szerint május 9-én kellene feloldani, a szakasz teljes befejezése pedig május 28-ra várható. Az előterjesztés szerint műszaki problémák miatt átütemeznék a villamosvonal harmadik, belvárosi szakaszának rekonstrukcióját; a munkáknak május 31-én kellene kezdődniük, de csak 2011. július 1-jén kezdene el dolgozni a kivitelező.

Minden bizonytalan?

A Szeged Pólus Kft.-től kedden azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eredeti tervek szerint a kivitelező május végén kezdené a munkálatokat a belvárosi szakaszon és az Indóház téren. Jelenleg tárgyalások folynak a konkrét kezdő időpontról, mivel egy kapcsolódó projektelem esetében a kivitelezési munkálatok során olyan műszaki probléma jelentkezett, amely befolyásolja a határidőket. A projekt kivitelezési munkái jelenleg több helyszínen is zajlanak. Az 1-es villamosvonal projektelem mellett folynak a 2-es villamosvonal építési munkái, halad a 8-as és 10-es trolivonal-szakaszok kiépítése, zajlik az áramellátó hálózat kiépítése, folytatódnak a Pulz utcai villamos telep rekonstrukciós munkái. Hamarosan elkezdődik a 3-as villamos vonal felújítása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.