Kultúra

Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik

Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik

2010. május 21., péntek
Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik

Tizenkét pozíció címmel hat-hat kortárs darmstadti szobrász és festő alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton a szegedi Reök-palotában a XVI. Táblaképfestészeti Biennále kísérőrendezvényeként – közölte Nátyi Róbert, a kulturális intézmény művészeti vezetője pénteken az MTI-vel.

Néhány éve hagyomány, hogy a táblaképfestészeti biennáléhoz, illetve a nyári tárlathoz kapcsolódóan Szeged valamely testvérvárosának művészei is bemutatkoznak egy kisebb kiállítással – mondta a művészettörténész. Hozzátette: két esztendeje temesvári, tavaly pedig nizzai alkotásokkal találkozhatott a közönség. Számos darmstadti képzőművészt már hosszú évekre visszanyúló kapcsolat fűz Szegedhez, s többen a csongrádi művésztelepnek is rendszeres résztvevői. Amikor tavaly ellátogattak a Reök-palotába, adódott az ötlet, hogy a több mint százhúsz tagot számláló, száz esztendeje alapított művésztelephez kötődő darmstadti Szecesszió csoport is bemutatkozhatna itt – beszélt a tárlat előzményeiről

Nátyi Róbert

. A német művészek a tárlatra egy egész katalógusnyi alkotást kínáltak föl, s ezek közül válogatták ki a rendezők hat szobrász, illetve festő fejenként két-két alkotását. A kiállítók között egyaránt szerepel fiatalabb és idősebb művész, figuratív és absztrakt alkotó. A tárlat anyaga így igyekszik keresztmetszetét adni a kortárs német művészeti törekvéseknek – fogalmazott a szakember. A július 11-ig látható, sokszínű tárlat vendégei a hagyományos táblaképek és szobrok mellett találkozhatnak installatív művekkel, s olyan munkákkal is, amelyek fény- és hanghatásokkal operálnak. Nátyi Róbert elmondta, hogy Szeged testvérvárosainak képzőművészeti bemutatkozása már az idén folytatódik a Reök-palotában, ahol néhány hónap múlva egy cambridge-i festő alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.