Egyetem

Bölcsészkari dékánok: vizsgálja felül az oktatási kormányzat a mesterszakok állami keretét

Bölcsészkari dékánok: vizsgálja felül az oktatási kormányzat a mesterszakok állami keretét

2010. május 31., hétfő
Bölcsészkari dékánok: vizsgálja felül az oktatási kormányzat a mesterszakok állami keretét

Felülvizsgálandónak tartják bölcsészkari dékánok azt a korábbi oktatási kormányzati döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi első felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket; javasolják, hogy a jelentkezési arányok szerint növeljék a keretszámokat a bölcsészettudományokban és társadalomtudományokban.

A dékánok témában tartott egyeztetésének részleteiről hétfőn tájékoztatta az egyik résztvevő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az MTI-t. A tanácskozáson az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem (DE) , a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Miskolci Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karainak dékánjai vettek részt. A mesterszakos felvételi jelentkezési adatokat áttekintve a résztvevők megállapították, hogy a jövendő hallgatók biztató számban választják az együttműködő karok szakjait, nem következett be csökkenés, sőt, a mesterszakok esetében egyértelműen növekedett a jelentkezők száma. Mindennek alapján arra az álláspontra jutottak, hogy az oktatási kormányzatnak felül kell vizsgálnia azt a korábbi döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket. A közleményben felidézték, hogy első alkalommal 2009-ben indult bölcsész mesterszakokra tavaly azért volt a 2010-es évhez képest kisebb a jelentkezők száma, mert a 2006-ban indult alapszakos (BA) képzés "erőltetett bevezetése" miatt nem végzett a kezdő évfolyam egy jelentős része 2009-ben, s így nem volt megfelelő "merítési bázis" a mesterszakos felvételi eljárásban. 2010-ben azonban jelentősen javult a helyzet, így az adatok részletes elemzése után a bölcsészkari dékánok javasolják az új felsőoktatási kormányzatnak az államilag támogatott létszámok jelentkezési arányok szerinti növelését a bölcsészettudományi és társadalomtudományi képzéseknél. A bölcsész dékánok áttekintették a közös mesterszakos felvételi rendszerüket, és alapvetően megfelelőnek ítélték az eddigi tapasztalatokat. Az ülésen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése bejelentette, hogy csatlakoznak az együttműködő tudományegyetemi bölcsészettudományi karok mesterszakos felvételijét megkönnyítő megállapodáshoz. A megbeszélésen három bölcsészkari hallgatói önkormányzat (DE, ELTE, PTE) képviselői, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is részt vett; a hallgatói képviselők egyetértettek abban, hogy a bölcsész hallgatói önkormányzatok együttműködését ki kell terjeszteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.