Gazdaság

Árvíz: megszűnt a rendkívüli készültség

Árvíz: megszűnt a rendkívüli készültség

2010. május 26., szerda
Árvíz: megszűnt a rendkívüli készültség

Megszűnt a rendkívüli készültség Borsod megyében a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén; az intézkedés feloldását szerdán, rendeletben hirdette ki az ügyvezető kormány - közölte Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára Budapesten.

Országos viszonylatban a folyók fővédvonalain jelenleg 296 kilométer hosszon harmadfokú, 552 kilométeren másodfokú, 722 kilométeren pedig elsőfokú a védelmi készültség. A Tiszán folyamatosan halad az árhullám, jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, csütörtök-péntek környékén Szolnoknál, a hétvégén pedig Szegednél várható a tetőzés - mondta

Kóthay László

a sajtótájékoztatón.

Zsigmond Richárd

, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa elmondta, hogy a megyei földművelésügyi igazgatóságok felmérése szerint a tavaszi vetések 95 százalékát tudták elvégezni. Jelenleg 147 ezer hektár van víz alatt, ebből 70 ezer vetés-szántó terület. Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 68-on van még készültség, ebből 3 szakaszon harmadfokon.

Szentes György

, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a keddi vihar miatt több mint négyszáz alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Fejér megyében két településről összesen öt ember kényszerült elhagynia otthonát. A legtöbb bejelentést Fejér és Pest megyéből, valamint a fővárosból kapták, jobbára vízszivattyúzást kérve. A kitelepítettek száma jelenleg országos szinten 249, a legtöbben, 174-en Borsod megyében nem tudtak még visszaköltözni házaikba. A Kormányzati Koordinációs Bizottság kedd esti ülése kapcsán hozzátette: kezdeményezésükre, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretén belül, kétmillió homokzsákot kértek, mert a következő időszakban adódhatnak még olyan helyzetek, amikor szükség lehet azokra. Kóthay László a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az operatív védekezés költségeit 2-3 milliárd forint közötti összegre becsüli. Hangsúlyozta, hogy a kárigényeket ez nem tartalmazza. Erre előleget utalt át a kormány. Ezt kiegészítik majd a pótlólagos források, amelyekhez szerdán nyújtják be a tárcák a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Miniszterelnöki Hivatalnak, hogy mennyit költöttek a védekezés során.

Szollár Domokos

kormányszóvivő az MTI-nek kedden elmondta, hogy a kormány a költségvetés általános tartaléka terhére 1,385 milliárd forintot átcsoportosít az árvízi védekezés költségeinek finanszírozására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.