Közélet

171 millió a Nagyszéksós-tó rekonstrukciójára

171 millió a Nagyszéksós-tó rekonstrukciójára

2010. május 1., szombat
171 millió a Nagyszéksós-tó rekonstrukciójára

Közel 171 millió forintos támogatásból megvalósult a Nagyszéksós-tó vízrendszerének komplex vízvisszatartási programja. A Dél-alföldi Operatív Program keretében valóra vált program befejezéséről, az elkészült munkákról Kóthay László vízügyi szakállamtitkár tartott sajtótájékoztatót a Nagyszéksós-tói Turisztikai Központban. A megvalósult beruházás biztosítja a nyolcezer lakosú Mórahalom számára a megfelelő kapacitású csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát, a Nagyszéksós-tó rekonstrukciója révén pedig lehetővé vált az értékes vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása.

A Duna-Tisza közi Homokhátság hazánk aszályokkal és vízhiányokkal leginkább sújtott területe. A dél-alföldi régióban a víztöbblettel, a belvizekkel, illetve a vízhiánnyal jellemezhető időszakok egyaránt gondot okoznak. A projekt által érintett homokháti kistérségben a vízhiány következtében a vízkészletek lecsökkentek, a szikes élőhelyek vízellátottsága nem megfelelő. A vízhiány következtében a területen megindult a kiemelkedő értékű természeti és épített környezeti elemek degradációja, a károsodás érintette a Mórahalom közelében elterülő 125 hektáros Nagyszéksós-tót is. A problémák megoldására az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság komplex fejlesztési tervet dolgozott ki, a megvalósítást az ÚMFT regionális pályázati forrásai segítették. A projekt egyik célja volt a várostól délkeletre elhelyezkedő – tározóként is funkcionáló – Nagyszéksós-tó és a hozzá kapcsolódó vízhálózati elemek rekonstrukciója. Korszerűsítésre kerültek a belvíz elleni védelemmel összefüggő műtárgyak: több mint 12 ezer folyóméter csatorna került helyreállításra, valamint megépültek a még hiányzó objektumok. A Nagyszéksós-tó területén értékes vizes élőhelyek találhatóak, amelyek az egyre gyakoribb és egyre hosszabb vízhiányos, aszályos időszakokban veszélybe kerülnek. A vízhiányos időszakban biztosítani kell a vizes élőhelyek fenntartásához szükséges vízpótlást, erre is megoldást nyújt a megvalósult projekt: a mórahalmi szennyvíztisztítóból egy újonnan megépített nyomócső segítségével a térségben keletkező, kellően megtisztított használt vizeket eljuttatják a tóba, ezzel megoldva a szükséges vízpótlást, így megmenthetők a Nagyszéksós-tói tározó vizes élőhelyei. Előkészítés alatt van a homokháti térség vízpótlási rendszerének kiépítése, amelyet az ATIKÖVIZIG szintén uniós forrásból tervez megvalósítani. A homokháti térség vízpótlási rendszerének tervezési munkáira a KvVM mintegy 42 millió forintos beruházási keretet biztosított az Igazgatóság számára. A homokháti vízpótló rendszer létesítési engedélyezési tervdokumentációja elkészült, a vízjogi engedély megszerzése megtörtént. A rendszert a DAOP pályázati források igénybevételével tervezi az ATIKÖVIZIG megvalósítani 2010-2012 között. A beruházás tervezett összege 2,1 milliárd forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.