Véderdő vagy lakópark? – botrányba torkollt a lakossági fórum

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Igencsak kicsinek bizonyult ezen az estén a kecskéstelepi művelődési ház nagyterme, ahol közel 350 ember gyűlt össze egy lakossági fórumon, melyet – állítása szerint – a terület önkormányzati képviselője, Bartáné Tóth Mária (Szabad Város Egyesület-MSZP) „hívott össze”.

Kecskéstelepen, a Karikás Frigyes utcai kiserdőt hihetetlen gyorsasággal, még március 31-e előtt, az erdőtörvény által megszabott művelési határidő előtt kivágták. A felháborodást az is tetézte, hogy a múlt héten a lakosok postaládáiban egy aláírás nélküli „meghívó” került, melyen az április 7-re lakossági fórumra hívják meg a kecskési lakosokat a „roma betelepítés Kecskésre” témakörben.

Ezt követően, április 2-i keltezéssel kézbesítette a városi önkormányzat Nagy Sándor alpolgármester aláírásával ellátott, nagyméretű, fényes papírra nyomott, színes, térképes kiadványát, melyben a vitatott terület tulajdonjogát és építészeti besorolását taglalták igen nagy részletességgel, azonban ezen a szórólapon semmiféle dátum, illetve lakossági fórumra való invitálás nem szerepelt.

Erdő, ami 23 éve építési terület

Ilyen előzmények után a művelődési ház zsúfolásig megtelt termében Bartáné Tóth Mária önkormányzati képviselő, Szabóné Fehér Éva városi főépítész, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. munkatársa, valamint egy jegyzőkönyvvezető társaságában nyitotta meg a fórumot.

A képviselő asszony és a főépítész asszony ismertették a hányatott sorsú terület építészeti besorolását és tulajdonviszonyait egészen 1987-ig visszamenőleg. Ezek szerint már 1987-től „lakóterületi” besorolása volt a településrésznek, elmondásuk szerint az sohasem volt az önkormányzat tulajdona, azon rendelkezési joggal sem az önkormányzat, sem pedig az erdőgazdálkodás nem bírt, illetve a „kiserdő” sohasem volt úgynevezett véderdő besorolású erdő, sőt még erdőnek sem minősült. Ennek némileg ellentmond, hogy a törvényi szabályozás az ötezer négyzetméternél nagyobb, adott sűrűségű, adott törzsméretű fával borított talajt automatikusan erdőnek minősíti, illetve az 1992-ben a lakóknak kiküldött határozat, mely egyértelműen „véderdő”-nek nevezte a területet. Sőt 2010. március végén még a DALERD Erdészeti Zrt. fejlécével, aláírásával ellátott levelet is kaptak a környékbeliek, melyben figyelmeztették őket, hogy a területen faritkítási munkálatok kezdődnek el, holott az erdőt négy éve két – ingatlanügyeiről is ismert – magánszemély vette meg az erdőgazdaságtól.

Botrányos fórum

A kecskési lakosok többször is hangoztatták az este folyamán, hogy egyrészről nem Bartáné meghívására jöttek ide, hanem a névtelen szórólapon szereplőket kívánják tisztázni. A hozzászólók nevét és lakcímét egy jegyzőkönyvben is rögzítették, de az indulatoktól és heves bekiabálásoktól sem mentes fórum több hozzászólója mégis élesen kritizálta a terület önkormányzati képviselőjének munkáját, hozzá nem értését. Az egyik lakó egyenesen a „legkártékonyabb képviselőnek” nevezte Bartánét, mely kijelentését hatalmas taps követett.

A botrányba fulladt lakossági fórumot a képviselő asszony berekesztette, a mikrofont kikapcsoltatta, az addig vezetett – hitelesnek nevezett – jegyzőkönyvet többszöri kérésre sem volt hajlandó bemutatni a résztvevőknek.

Az indulatokat az válthatta ki, hogy a vitatott kiserdő sorsáról érdemi információt sem a képviselőnő, sem a főépítésznő nem tudott nyújtani, a feltett konkrét kérdésekre választ nem adtak. Nehezményezték a lakók, hogy a fórumot nem ő és nem a fakivágás előtt hívta össze.

no images were found

„Ön most kit képvisel, képviselő asszony?” – kérdezte meg az egyik lakos. „Az önkormányzatot vagy a lakosságot?”

„A Jobbik minden demokratikus eszközzel, ha kell demonstrációval is, támogatja az erdősávért aggódókat” – mondta el portálunknak Tóth Péter, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, aki a lakosok meghívására vett részt a fórumon. Gratulált a kecskésieknek, hogy kiállnak az erdőért. Elmondta, hogy véleménye szerint az önkormányzatnak lenne módja – mint tette azt az Etelka sori garázsoknál is –, hogy éljen a visszavásárlás jogával.

Szintén a kecskésiek meghívására érkezett meg a rendezvény végére Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. „Kérem a környékbelieket, hogy figyeljenek oda a további eseményekre, és azonnal jelezzék, ha gyanús fakivágásokat, további terület átminősítéseket tapasztalnának” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak az országgyűlési képviselő. „Nem szabad engedni, hogy további erdőterületek szűnjenek meg, hiszen ezek a fák védik a házakat a portól és a vasút zajától, és ezek a fák szolgáltatnak friss levegőt Szegednek is, ezért minden lehetséges eszközzel a jövőben is segíteni szeretném az itt lakókat érdekeik megvédésében.”


no images were found

no images were found

Előző sztori

Szegedről fizették meg Zuschlag János hallgatását?

Következő sztori

Kórforgalom? A felesleges beruházások kora Szegeden