Kultúra

Üzenetek a kolozsvári lovas szobor gyomrában

Üzenetek a kolozsvári lovas szobor gyomrában

2010. április 24., szombat
Üzenetek a kolozsvári lovas szobor gyomrában

Időkapszulával üzennének a jövőnek Kolozsváron. A főtéri Mátyás- szoborcsoport restaurátora, Kolozsi Tibor szobrászművész és egy kulturális társaság tervei szerint május 15-én a szoborcsoport ló és lovas elemének belsejébe ünnepélyes keretek közt üzeneteket zárnának - adja hírül az Erdély Ma hírportál.

A kulturális akció

Kolozsi Tibor

elmondta, hogy az időkapszula ötlete a szoborcsoport lovas alakjának felnyitásakor jutott eszébe, mivel kíváncsi volt, hogy találnak-e valamilyen írásos dokumentumot vagy régi tárgyat – pénzérmét, újságpapírt -, amelyet a szoboregyüttes felállításakor esetleg elhelyeztek a ló vagy valamelyik másik szoborelem belsejébe. A várakozással ellentétben azonban nem találtak sem írásos, sem tárgyi emléket, amely a régmúlt időket idézte volna, pedig bő száz évvel ezelőtt ez bevett szokás volt. Ennek alapján gondolt arra a szobrász és az Amaryllis Társaság, hogy ezúttal hagyhatnának írásos üzenetet az utókornak. Azoknak a kolozsváriaknak kívánnak üzenni, akik majdan, egy újabb restaurálás alkalmával kíváncsiak lesznek a szobor belsejére.

Fadrusz János

szobrászművész lovas szobrát 1902-ben leplezték le Kolozsvár főterén. A magyar és a román állam által finanszírozott felújítási munkálatokkal 2010 júliusáig kell elkészülni a kivitelezőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.