Közélet

Újra állattenyésztési és mezőgazda napok Vásárhelyen

Újra állattenyésztési és mezőgazda napok Vásárhelyen

2010. április 23., péntek
Újra állattenyésztési és mezőgazda napok Vásárhelyen

Az elmúlt években komoly szerkezeti váltás történt a magyar állattenyésztésben, átalakult az üzemi struktúra és jelentős műszaki-technológiai fejlesztést sikerült végrehajtani - jelentette ki Gráf József agrárminiszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Az elmúlt három évben több mint 7 ezer állattartó telep épült újjá vagy esett át nagyon komoly rekonstrukción elsősorban a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfiágazatban - mondta a miniszter a XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, ahogy fogalmazott "nagy valószínűséggel utolsó hivatalos szereplésén". A hét év alatt rendelkezésre álló 1300 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás közel felét műszaki-technológiai fejlesztésre fordítottuk, ennek felét az állattenyésztésben - közölte a tárcavezető. Ezt a munkát a következő években is folytatni kell, ugyanis egy 450 millió fős piac részesei lettünk, ahol komoly hátránnyal, a régi tagországokhoz viszonyítva 25 százalékos támogatási szintről indultunk el a versenyben. Ez a támogatási szint mára 75 százalék fölé nőtt, 2013-ra pedig eltűnik a különbség - fejtette ki

Gráf József

. Hozzátette: ezért kellett elérni, hogy a magyar gazdálkodók minél több uniós forráshoz jussanak hozzá. A politikus emlékeztetett rá, amikor átvette az agrártárca irányítását a magyar kifizető ügynökség az utolsó helyen állt a tagországok között a gazdáknak juttatott források tekintetében, ma holtversenyben az első, 97 százalékos felhasználási aránnyal.

Petar Cobankovic

, horvát mezőgazdasági, halászati és vidékfejlesztési miniszter közölte, tárcája komoly segítséget kapott az uniós jogharmonizáció terén a magyar féltől. A magyar csatlakozás során szerzett tapasztalatok megosztása jelentős támogatást jelent, különösen a kifizető ügynökség munkáját tekintve. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az elmúlt évek során a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává vált. Az idei rendezvényen mintegy négyszáz kiállító vesz részt, a magyar cégek mellett érkeztek vendégek Francia-, Cseh-, Lengyelországból, valamint Romániából és Szlovákiából, a kiállítás díszvendége pedig Horvátország. A háromnapos szakmai seregszemlén az állattenyésztés hat ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske és a baromfitenyésztők mellett az állattenyésztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be, s a látogatók megismerhetik a növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó gépipar újdonságait is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.