Egészség

Újabb áldozata van az új típusú influenzának

Újabb áldozata van az új típusú influenzának

2010. április 8., csütörtök
Újabb áldozata van az új típusú influenzának

Több mint két hónappal a legutóbbi magyarországi haláleset után újabb áldozata van az új típusú influenzának: elhunyt egy 60 éves asszony Szegeden - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A nőt vasárnap az új típusú influenza tüneteivel szállították a Szegedi Tudományegyetem kórházába. Az asszony több krónikus betegségben is szenvedett, és az elsődleges információk szerint nem részesült védőoltásban. A beteget a közlemény szerint az intenzív osztályon ápolták és állapota miatt gépi lélegeztetés is szükségessé vált. Életét azonban nem tudták megmenteni. "Ez is azt bizonyítja, hogy továbbra is jelen van az országban a vírus, amely nagyon súlyos megbetegedéseket is okoz, emberéleteket követel" - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a leghatékonyabb megelőzés, védekezés a védőoltás. Rámutatott arra: jelenleg is szükséges a gyermekvállalást tervezők, az állapotosok, a krónikus betegségekben szenvedők beoltása, ha még nem kaptak védőoltást 2009 októbere óta.

Falus Ferenc

országos tiszti főorvos február 1-jén az addigi adatok alapján azt közölte, hogy Magyarországon száztíz ember - köztük öt várandós nő - halála hozható összefüggésbe a H1N1 vírussal. Mint elmondta, az öt elhunyt kismama egyike sem volt beoltva. Az elvesztett várandósok közül kettőnél a magzat sem élte túl a megbetegedést. Falus Ferenc közlése szerint az újinfluenza miatt meghaltak egynegyede egészséges volt, és a mintegy 80 ezer magyarországi terhes nő 17 százaléka kapott védőoltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.