Bulvár

Tigrisszúnyogot láttak Újvidéken

Tigrisszúnyogot láttak Újvidéken

2010. április 3., szombat
Tigrisszúnyogot láttak Újvidéken

Ázsiai tigrisszúnyogot láttak Újvidéken, olvasható a környezetvédelmi program jelentésében, amelyet a városi képviselő-testület képviselőinek is eljuttatták - írja a Vajdaság Ma hírportál. A veszélyes betegségeket terjesztő fajta kolóniáját megsemmisítették, de okkal tartanak tőle, hogy ez a fajta szúnyog bármikor újra megjelenhet az országban, így Vajdaságban is, mivel már befészkelte magát Crna Gorában és Horvátországban.

Mit ír erről az életveszélyesnek tartott fajtáról a Szabad Föld? Pár éve jött divatba Európában, hogy az őshonos fák, cserjék, virágok helyett egzotikus növényeket telepítenek a kertekbe, parkokba. Az egyik legnagyobb sláger mostanában a szerencsebambusz, avagy lucky bamboo (Dracaena sanderiana), ami úgy tűnik, nem csak örömet hoz magával Ázsiából, hanem az ázsiai tigrisszúnyogot is. A holland növényvédelmi szolgálat vizsgálata nemrég kiderítette, hogy a szúnyog, amely különféle betegségeket hordozhat, gyakran a növénnyel együtt kerül be Európába. Az ázsiai tigrisszúnyog több trópusi betegséget is terjeszt, többek között a csikungunya- és a dengue-lázat vagy a japán enkefalitiszt is. A trópusi és szubtrópusi Ázsiából származó szúnyogfaj viszonylag könnyen felismerhető feltűnő mintázatáról: hátsó lábai fekete-fehéren csíkozottak, hátán és a szeme közt pedig egy fehér vonal húzódik. A veszedelmes lényt ha egyszer behurcolták, ugyanolyan nehéz elbánni vele, mint hazai vérszívó rokonával, mivel a lárvák jószerével bármelyik pocsolyában kifejlődhetnek. Van viszont egy gyenge pontja: miután trópusi szörny, ezért érzékeny a hidegre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy már abban az esetben is áttelelhet, ha a téli középhőmérséklet fagypont felett alakul. Magyarországon még nem találkoztak vele, és hál istennek a telünk is kemény volt, a szakemberek ennek ellenére borúlátóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.