Egészség

Stroke: minden perc számít

Stroke: minden perc számít

2010. április 20., kedd
Stroke: minden perc számít

A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen, a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is útnak indítja kampányát a társadalom aktivitásának növelése céljából. A korábbi program eredményei ugyan kiemelkedőek, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen - áll a kampány sajtóközleményében.

A jelenlegi adatok szerint évente világszerte 1,4 millió ember veszíti életét stroke következtében. Ugyanakkor nagy problémát jelent, hogy a rokkantságok tekintélyes részének kialakulásáért is a szélütés felelős. A helyzet hazánkban sem mutat jobb képet, jelenleg mintegy 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, ráadásul a stroke-betegek negyede 60 évnél fiatalabb. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 18 ezren halnak meg évente agyi érkatasztrófa miatt, ráadásul a betegség a fiatalabb korosztály életére is komoly veszélyt jelent. A stroke betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, és csak az esetek mintegy 15-20%-ban beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról. Ma már széles körben ismert, hogy a stroke kezelése azért sürgős, mert a szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Ne késlekedjen!

Csiba László

professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke a kampányt indító tájékoztatón hangsúlyozta: a program elsődleges célja a tavalyi évhez hasonlóan, hogy egyre többen ismerjék fel a szélütés tüneteit, és azok észlelésekkor azonnal hívják a mentőket. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható felépülés, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3 órán belül elkezdik. Az időfaktor fontosságát jelképezi a kampány szlogenje is „Stroke – ne késlekedjen! Minden perc számít!” - tette hozzá az elnök. Egyre inkább érezhető az, hogy a betegek jóval bátrabban és még időben jelzik tüneteiket a mentőszolgálatnak. Ahhoz, hogy időben, és szakszerű ellátást nyújtva tudjanak a mentők a betegek segítségére sietni, szükséges a bizalom kiépítése. A Társaság és az Országos Mentőszolgálat együttműködésnek a szó szoros értelmében érezhető hatásai voltak és vannak, hiszen a tünetek észlelésekor egyre többen hívnak szakszerű segítséget, ezzel egyre több élet menthető meg fűzte hozzá

Győrfi Pál

, az OMSZ szóvivője.

Megoldás van, támogatás nincs?

Ugyanakkor Csiba László véleménye szerint mindenképpen paradigmaváltásra van szükség a stroke finanszírozásában ahhoz, hogy megfelelő minőségű és technikai hátterű kezelést tudjanak nyújtani a kórházak a betegeiknek. Sajnos egyes súlyponti intézmények nem rendelkeznek az alapvető technikai feltételekkel, ugyanakkor más kórházak pedig nem tudnak felkerülni a finanszírozottak listájára, így saját forrásból igyekeznek legjobb tudásuk szerint ellátni a betegeket. Ráadásul az életmentő megoldást jelentő vérrögoldó eljárás 180 ezer forintba kerül, ezt azonban sok esetben nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Így mind a technikai, mind az anyagi feltételek mindössze 16 kórházban biztosítottak, Csiba professzor szerint ennek minimum a kétszeresére lenne szükség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy csupán ötszáz ilyen beavatkozást hajtottak végre az elmúlt pár évben. Az új módszerek, korszerű technikák áttörést jelenthetnének a szélütés kezelésében. Az Egyesült Államokban már elfogadott az az eljárás, mely során egy dugóhúzószerű, vékony katéterrel próbálják a koponyán belüli eret elzáró rögöt – az ütőéren keresztül – kihúzni. A dugóhúzószerű eszközön kívül próbálkoznak még éren belüli „porszívóval”, mely szintén az artérián keresztül kísérli meg „kiszívni” a vérrögöt. Ezen eljárások mellett léteznek lézeres, valamint ultrahangos vérrögoldó megoldások is. Noha ezen beavatkozások kivitelezéséhez komoly szakértelem és technikai háttér szükséges, segítségükkel a „terápiás ablak” bizonyos körülmények között akár 8 óra is lehet. Csiba László elmondása szerint ennyi idő alatt technikailag fel lehet készülni, így azoknak a betegeknek, akik nem fértek be a 3 órás vénás rögoldási időablakba, ezen korszerű kezelési eljárások a túlélést jelenthetik. Sajnos ezek befogadása és támogatása még nem megoldott Magyarországon. Csiba doktor valószínűnek tartja, hogy a jövőben már egyénre szabott lesz a szélütés kezelése. Lesz, akinél a vénás vérrögoldás, másoknál az ütőeres vagy a mechanikus eszközök, esetleg mindezek kombinációja vezet majd sikerre. A neurológusok már azt is komoly eredménynek tekintenék, ha Magyarországon a vérrögoldó kezelések számát megháromszorozhatnák így legalább 1500-2000 ember részesülhetne ilyen terápiában.

Megelőzni az érkatasztrófát

Az akut stroke kezelés jövőjével kapcsolatosan a Stroke Társaság elnöke elmondta: hazánkban az összes szélütésnek mintegy 1%-t tudják csak vérrögoldó kezeléssel gyógyítani. Ezt a számot a jövőben mindenképpen tovább kell növelni, hogy egyre kevesebb legyen a tragédiák száma. Hatékonyabb szervezéssel, a lakosság felvilágosításával, és a stroke kialakulása és a kezelési idő közötti idő lerövidítésével (például a direkt CT-be való szállítás engedélyezésével, a beteg-utak lerövidítésével) jó eséllyel szállhatunk harcba az agyi-érkatasztrófák ellen. A társaság ebben az évben is egy átfogó, televíziót, rádiót, nyomtatott és online médiát felhasználó programot tervez, kültéri és beltéri megjelenésekkel is támogatva. Az akciók ezúttal is azt a célt szolgálják, hogy a stroke által a társadalomra rótt terheket enyhítse a társaság, és elérje az agyi érkatasztrófák még nagyobb mértékű visszaszorítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.