Közélet

Semjén: A gyors változáshoz erős választói támogatás kell

Semjén: A gyors változáshoz erős választói támogatás kell

2010. április 15., csütörtök
Semjén: A gyors változáshoz erős választói támogatás kell
"Szeged is tartozzon a győztesekhez!" címmel értékelte az országgyűlési választás első fordulójának országos és helyi eredményeit Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a két második forduló előtt álló szegedi jelölttel, Bohács Zsolttal és Bodó Imrével. „Történelmi választáson vagyunk túl, hazánkban utoljára 1945-ben a Kisgazdapárt kapott hozzánk hasonló támogatottságot, de az Európai Unióban sem aratott még ilyen arányú győzelmet egyetlen párt sem” - kezdte értékelését Semjén Zsolt. A KDNP elnöke kifejtette, hogy az 1. fordulóban eldőlt: Fidesz-KDNP koalíció fogja kormányozni az országot az elkövetkező időben. „Az emberek világosan kifejezték, hogy torkig vannak a bukott Gyurcsány fémjelezte korszakkal, az országot eladósító szocialistákkal, a korrupcióval – a magyar társadalom erre nemet mondott.” Még nem dőlt el viszont, hogy meglesz-e az a nagyarányú támogatás a leendő kormány mögött, amivel lendületesen tud belekezdeni a szükséges változtatások elindításába. „Az múlik a második fordulón, hogy milyen gyorsan tudjuk az ország érdekében legsürgetőbb döntéseket meghozni. Mi nem kérünk 100 napot, azonnal elkezdünk kormányozni, azonnal meghozzuk a kisebb parlamentre és az elszámoltatásra vonatkozó döntéseket. De csak erős támogatással tudunk dinamikus lépéseket tenni, ezért kérem, hogy április 25-én is támogassák jelöltjeinket” - tette hozzá Semjén. Véleménye szerint a szocialisták elsősorban a saját mentelmi joguk felfüggesztéséért aggódnak, hiszen nyakig vannak a korrupciós ügyekkel. „Ezért felelniük kell, így innen is üzenem nekik, hogy igenis fogunk kétharmados törvényeket hozni, például felére fogjuk csökkenteni a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámát.” A kereszténydemokrata politikus erkölcsileg és politikailag is bölcs döntésnek nevezte az LMP azon elhatározását, hogy nem „feküdt össze” a szocialistákkal, „amikor az MSZP elnökasszonya – mint egy fekete özvegy – ajánlatot tett nekik a társulásra”. A politikailag pontosnak minősített hasonlatot a szocialistákkal eddig kapcsolatba került pártok sorsával illusztrálta: „Aki eddig összeházasodott – mint az SZDSZ – vagy a színfalak mögött vadházasságra lépett a szocialistákkal – mint az MDF –, az mind halálos csókot kapott tőlük és eltűnt a politikából, kiesett a parlamentből.”

Szegednek kormánypárti képviselők kellenek!

Bohács Zsolt szerint az 1. forduló azt mutatta meg, hogy a Szegeden és környékén élők is a változás mellett tették le voksukat. „Botka László alacsonyabb támogatottsága egyértelműen jelzi az elmúlt négy, illetve nyolc évről kimondott állampolgári ítéletet” - tette hozzá. A fideszes jelölt elítélte a szegedi látványberuházásokat, melyek csak a szocialisták hatalmának megőrzését szolgálják. „Én azt szeretném elérni, hogy ezek helyett olyan beruházások legyenek a városban és a térségben, amik valóban az itt élők javát szolgálják.” A 2. forduló Bohács szerint arról fog szólni, hogy választókerületének lesz-e kormánypárti képviselője az országos listán már biztosan Parlamentbe jutó Botka László mellett. „Szegednek és térségének nagy szüksége lesz arra, hogy kormánypárti képviselője is legyen” - összegezte.

Elvinni az emberek javaslatait a Parlamentbe

Bodó Imre Szeged 1. választókerülete nevében mondott köszönetet az 1. fordulóban elért 48,7 százalékos eredményért minden támogatójának. „Ez az eredmény reményt ad arra, hogy április 25-én le tudjuk győzni Ujhelyi Istvánt”. Az első körös győzelemhez hiányzó 1,3 százalékról elmondta, csak kicsivel több lendülettel kellett volna nekivágniuk a választásnak, ezért bízik benne, hogy ha a második fordulóban sikerül győznie, valóban hatékonyan fogja tudni képviselni a választókerületében élőket, különösen a 35 ezer panelházban lakó állampolgárt. „A következő kormány is folytatni fogja a panelprogramot, de szeretnénk beépíteni ebbe azokat az észrevételeket, amiket az itt élők fogalmaztak meg számunkra, számomra a találkozásink során.” Példaként említette a már elkészült, de túlfűtötté vált házak szabályozását és a belső felújítási munkák átgondolt folytatását. A megtakarításokra megoldásként azt javasolta, hogy közbeszerzés nélkül, a lakóközösségek által választott, olcsóbb szakemberek bevonásával végeztessék a beruházásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.