//

Pótolhatatlan veszteség – gyászmise a lengyel áldozatok emlékére + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szegedi dómban hétfőn tartott gyászmisével emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat a lengyel légikatasztrófa áldozataira. Múlt szombaton Szmolenszk közelében zuhant le a Lech Kaczynski államfőt és feleségét is szállító Tu-154-es kormányrepülőgép. A katasztrófa következtében 97 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője. A lengyel államfő temetésének napjára, szombatra hazánkban is nemzeti gyásznapot hirdetnek.

A megyei önkormányzat, mely köztudottan kiváló lengyel kapcsolatokat ápol, hétfőn este emlékezett az áldozatokra.

„E nehéz órákban is szeretnénk kifejezni szeretetünket a lengyel nép iránt” – hangzottak Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének hívó szavai a gyászmisére, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált. A megyei önkormányzat épületében található 1956-os emléktáblánál – amit a lengyel tiszteletbeli konzul állíttatott korábban – a gyász jeleként egy lengyel és egy magyar nemzeti színű szalaggal átkötött gyertya ég.

„Megrendítő ez a légikatasztrófa minden magyar ember számára, a Csongrád Megyei Önkormányzat részére pedig külön személyes érzésekkel teli tragédia is” – mondta el portálunknak Magyar Anna utalva a tavaly az önkormányzat által szervezett, az ezeréves lengyel-magyar kapcsolatokat középpontba állító lengyel évre. Az elhunytak között van Andrzej Przewoźnik miniszter, a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője, Csongrád megye régi barátja is, aki tavaly megnyitotta a Csongrád Megyei Lengyel Év keretében szervezett katyni emlékkiállítást a szegedi Fekete házban. Andrzej Przewoźnik a megyei múzeum meghívására néhány héten belül ismét a megye vendége lett volna – halálával pótolhatatlan veszteség érte Csongrád megyét – fogalmazott az elnök asszony. Hozzátette: tudnak olyan áldozatról is, akit a testvérmegyei kapcsolat révén ismertek meg.

Az esemény tragikusságát növeli, hogy hetven esztendővel ezelőtt baleset napján mészárolták le a lengyel elit magját, lengyel polgárokat a katyni erdőben. A tömegmészárlás áldozataira kívánt emlékezni a Lech Kaczynski elnök vezette lengyel delegáció a kegyetlen gyilkosságok helyszínén. A lengyel megemlékezők azonban soha nem érkeztek meg; az elnöki gépen lelte halálát 97 lengyel hazafi. Katyn, ez az elátkozott, borzasztó, kegyetlen hely, mától Kaczynski elnök és sorstársai szörnyű halálára is emlékezteti a világot. Csongrád megye is osztozik Lengyelország gyászában – fejezte ki részvétét Magyar Anna.

A gyászmisén szintén részt vevő Karol Biernacki, a Csongrád Megyei Levéltár lengyel származású igazgatója portálunknak elmondta: tragikus, felfoghatatlan baleset történt, amire Lengyelország történetében nem volt példa. „Jó érzés látni, hogy a magyar társadalom szolidáris a lengyelekkel. Az itt élő lengyelek ebben a szolidaritásban érzik a szeretet is, és végtelenül hálásak vagyunk ezért” – fogalmazott Karol Biernacki. Mint mondta, ami történt Szmolenszknél, az a sors fintora, mert a lengyel politika és közélet prominens képviselői lelték halálukat éppen ott és akkor. „Valaki azt mondta: Szmolenszk a lengyelek második Katynja. Ez azonban nem így van: ami hetven évvel ezelőtt történt, az egy megfontolt, előre kitervelt gaztett, az emberiség elleni bűn. Ami most történt, az egy szörnyű és fájó baleset” – hangsúlyozta Karol Biernacki.


Hallgassa meg a Rádió88 Magyar Annával, a Csongrád megyei Közgyűlés elnökével készült hanganyagát!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Nógrádi Zoltán: "Köszönöm választóim támogatását" + HANG

Default thumbnail
Következő sztori

Hátország: az FK serdülő tavaszi menetelése

Legutóbbi hasonló cikkek