Írjon nekünk

Rúzs

Öregszik már a tavalyi krumpli…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Sok krumpli szegénység, kevés krumpli éhség” – írja bölcsen Lengyel József egyik novellájában a ma már nélkülözhetetlen burgonyáról. Node ki hinné, hogy a 16. század közepén Amerikából érkezett növényt Európa megvetéssel fogadta, s volt olyan ország, ahol kétszáz évig is eltartott, mire felfedezték, mi minden remek fogás készíthető belőle. Az új krumplira még várnunk kell, a tavalyi, öreg burgonya, azonban lassan kicsírázik, fonnyadni kezd. Használjuk fel ezért időben, változatosan az alábbi receptek segítségével, hogy később ne kelljen kidobni.

Burgonyaleves zöldborsóval

Hozzávalók:
– 25 dkg burgonya
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 ek. olaj
– 1 tk. őrölt kömény
– 1 tk. őrölt koriandermag
– 1 l zöldségleves (kockából is lehet)
– 1 tk. csípős paprikakrém
– 10 dkg mélyhűtött zöldborsó
– 1 dl tejföl

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát. Kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk. Meghintjük az őrölt fűszerekkel, és állandó keverés mellett egy percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, beletesszük a csípős paprikát is. Felforraljuk a levest, majd kis lángon, fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a burgonya megfő. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a tejfölt. A levest előmelegített tányérokba mérjük, friss korianderlevéllel díszítjük. Korpás kenyeret kínálunk hozzá.

Csirkés rakott krumplipüré

Hozzávalók:
– 40 dkg csirkecomb
– 1 kg burgonya
– 1,5 dl csontlé
– 2 ek. margarin
– 1 tojássárgája
– rozmaring vagy majoránna
– 2 ek. olaj
– borsikafű
– só

Elkészítés:
A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majorannával vagy rozmaringgal és borsikafűvel meghintjük, és olajjal kikent főzőedényben kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Ezalatt a burgonyát kockákra vágjuk, hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük. Amikor már puha a főzőfolyadékot leöntjük róla, villával szétnyomkodjuk, sózzuk, ízesítjük a csontlével, tojássárgájával és a margarinnal. A pürét habosra kikeverjük, s a tűzálló edény aljára simítjuk. Rátesszük a puha húst, lelocsoljuk a maradék csontlével és az előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Salátával vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.

Krumplifelfújt

Hozzávalók:
– 80 dkg krumpli
– 20 dkg főtt sonka
– 10 dkg füstölt szalonna
– 4 tojás
– 2 dl tejföl
– kevés zsemlemorzsa
– snidling
– só

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk hűlni. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük, leszűrjük. A krumplit tejföllel és a tojások sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és a szalonnapörcöt. Óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. Szalonnazsírral kikenünk 5-6 kis sütőformát, vagy egy kisebb tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a krumplis masszát. Tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel és meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, majd forró sütőben kb. fél órát sütjük.

Reszeltkrumplis lepénykék

Hozzávalók:
– 50 dkg hámozott, reszelt burgonya
– 1 nagy fej reszelt hagyma
– 2 tojás
– 3 evőkanál liszt
– só
– bors
– a sütéshez olaj

Elkészítés:
A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fűszerezzük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, és merőkanál mennyiségenként a masszát kisütjük kis lepénykeformákban. Tálaláskor reszelt sajtot, és/vagy fokhagymával ízesített tejfölt kínáljunk hozzá.





Krumplis-csokis négyszögek

Hozzávalók:
– 15 dkg burgonya
– 10 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
– kb. 30 dkg kristálycukor
– 3 tojás
– kb. 20 dkg darált mandula
– 1 kiskanál sütőpr
– 8 dkg olvastott ét főzőcsokoládé
– 20 dkg mascarpone sajt
– 2 kiskanál vaníliás cukor
– 1 ek. rum vagy pár csepp puncsaroma
– díszítéshez: reszelt csokoládé vagy pár kiskanál lekvár

Elkészítés:
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzük. Leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. A vajat először magában, majd a cukorral és a tojásokkal keverjük habosra. A mandulát, a krumplit, a sütőport és az olvasztott csokoládét hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Egy 20×30 centis tepsit vagy tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 fokon) kb. 35 perc alatt megsütjük. A mascarponét a vaníliás cukorral és a rummal (vagy az aromával) kikeverjük. A kihűlt tésztát vágódeszkára borítjuk, a mascarponés krémet rásimítjuk. Reszelt csokoládével megszórjuk, vagy a négyszögekre vágást követően savanykás ízű lekvárt kanalazunk a süteményszeletek közepére.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál