Gasztro

Öregszik már a tavalyi krumpli…

Öregszik már a tavalyi krumpli…

2010. április 17., szombat
Öregszik már a tavalyi krumpli…
„Sok krumpli szegénység, kevés krumpli éhség” – írja bölcsen Lengyel József egyik novellájában a ma már nélkülözhetetlen burgonyáról. Node ki hinné, hogy a 16. század közepén Amerikából érkezett növényt Európa megvetéssel fogadta, s volt olyan ország, ahol kétszáz évig is eltartott, mire felfedezték, mi minden remek fogás készíthető belőle. Az új krumplira még várnunk kell, a tavalyi, öreg burgonya, azonban lassan kicsírázik, fonnyadni kezd. Használjuk fel ezért időben, változatosan az alábbi receptek segítségével, hogy később ne kelljen kidobni.

Burgonyaleves zöldborsóval

Hozzávalók:

- 25 dkg burgonya - 1 nagy fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 2 ek. olaj - 1 tk. őrölt kömény - 1 tk. őrölt koriandermag - 1 l zöldségleves (kockából is lehet) - 1 tk. csípős paprikakrém - 10 dkg mélyhűtött zöldborsó - 1 dl tejföl

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát. Kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk. Meghintjük az őrölt fűszerekkel, és állandó keverés mellett egy percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, beletesszük a csípős paprikát is. Felforraljuk a levest, majd kis lángon, fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a burgonya megfő. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a tejfölt. A levest előmelegített tányérokba mérjük, friss korianderlevéllel díszítjük. Korpás kenyeret kínálunk hozzá.

Csirkés rakott krumplipüré

Hozzávalók: - 40 dkg csirkecomb - 1 kg burgonya - 1,5 dl csontlé - 2 ek. margarin - 1 tojássárgája - rozmaring vagy majoránna - 2 ek. olaj - borsikafű - só Elkészítés:A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majorannával vagy rozmaringgal és borsikafűvel meghintjük, és olajjal kikent főzőedényben kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Ezalatt a burgonyát kockákra vágjuk, hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük. Amikor már puha a főzőfolyadékot leöntjük róla, villával szétnyomkodjuk, sózzuk, ízesítjük a csontlével, tojássárgájával és a margarinnal. A pürét habosra kikeverjük, s a tűzálló edény aljára simítjuk. Rátesszük a puha húst, lelocsoljuk a maradék csontlével és az előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Salátával vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.

Krumplifelfújt

Hozzávalók: - 80 dkg krumpli - 20 dkg főtt sonka - 10 dkg füstölt szalonna - 4 tojás - 2 dl tejföl - kevés zsemlemorzsa - snidling - só Elkészítés:A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk hűlni. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük, leszűrjük. A krumplit tejföllel és a tojások sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és a szalonnapörcöt. Óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. Szalonnazsírral kikenünk 5-6 kis sütőformát, vagy egy kisebb tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a krumplis masszát. Tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel és meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, majd forró sütőben kb. fél órát sütjük.

Reszeltkrumplis lepénykék

Hozzávalók: - 50 dkg hámozott, reszelt burgonya - 1 nagy fej reszelt hagyma - 2 tojás - 3 evőkanál liszt - só - bors - a sütéshez olaj Elkészítés:A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fűszerezzük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, és merőkanál mennyiségenként a masszát kisütjük kis lepénykeformákban. Tálaláskor reszelt sajtot, és/vagy fokhagymával ízesített tejfölt kínáljunk hozzá.

Krumplis-csokis négyszögek

Hozzávalók: - 15 dkg burgonya - 10 dkg puha vaj vagy sütőmargarin - kb. 30 dkg kristálycukor - 3 tojás - kb. 20 dkg darált mandula - 1 kiskanál sütőpr - 8 dkg olvastott ét főzőcsokoládé - 20 dkg mascarpone sajt - 2 kiskanál vaníliás cukor - 1 ek. rum vagy pár csepp puncsaroma - díszítéshez: reszelt csokoládé vagy pár kiskanál lekvár Elkészítés:A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzük. Leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. A vajat először magában, majd a cukorral és a tojásokkal keverjük habosra. A mandulát, a krumplit, a sütőport és az olvasztott csokoládét hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Egy 20x30 centis tepsit vagy tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 fokon) kb. 35 perc alatt megsütjük. A mascarponét a vaníliás cukorral és a rummal (vagy az aromával) kikeverjük. A kihűlt tésztát vágódeszkára borítjuk, a mascarponés krémet rásimítjuk. Reszelt csokoládével megszórjuk, vagy a négyszögekre vágást követően savanykás ízű lekvárt kanalazunk a süteményszeletek közepére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.