Nem óvodás fokon…

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Gyertyámos utcai óvodafelújításról szóló cikkünk meglehetősen nagy hullámokat kavart, számtalan hozzászólás érkezett, s ezek között olyan is volt, amely sajtóperrel fenyegetőzött, csúsztatással vádolt és tyúkpernek minősítette a témát és az írást.

Levélben a belváros MSZP-s képviselője, a megszólított Tóth Károly is helyreigazítást kért. Az alábbiakban le is közöljük kifogásait, nem vitatkozva azon, hogy az ominózus szülői összejövetelen ő mennyire „sürgette, majdhogynem fenyegette a megjelenteket”. Nem voltunk ott, nem tudjuk, csupán a szülői véleményt tolmácsoltuk.

„Valótlan az a rám vonatkozó állítás, mely szerint: „…gyanús, a megbeszélésen jelen volt Tóth Károly, a belváros MSZP-s képviselője, aki azzal sürgette, majdhogynem fenyegette a megjelenteket, ha nem fizetnek azonnal, vagy társadalmi munkával nem járulnak hozzá a felújításhoz – biztosítva ilyképpen a szükséges önerőt -, elesnek a pályázás lehetőségétől…”.
A valóság ezzel szembe az, hogy első mondatomban az önkéntességre hívtam fel a figyelmet. A pályázat sikerét önkéntes alapon lehet támogatni, ami az elnyerhető 700 ezer forintot jól kiegészítheti. A cikk állításával szemben semmiféle fenyegetésről nem volt szó, ezt a leghatározottabban visszautasítom, szánalmas hazugságnak tartom. Sajnálatos, de bizonyára nem véletlen, hogy a cikk szerzőjének nem jutott ideje arra, hogy a több mint ötven szülő közül másokat is megkérdezzen, valójában mi történt. Még kiderült volna, hogy az idézett egyetlen szülőn kívül mindenki más támogatta a pályázati részvételt. A cikk többi részében az intézmény vezetője is cáfolja a rosszindulatú feltételezést. Az írás a botránykeltésen túl egy másik célt is elért: sikerült megsérteni azokat a szülőket, a jelenlévők több mint 90%-át, akik kedvenc óvodájuk szépítésében és nem egy politikai színjátékban akartak szerepet vállalni” – írja Tóth Károly önkormányzati képviselő.

Megkeresésünkre a képviselő megerősítette, nem akart senkit semmire rábeszélni, presszionálni, a nyugtaadási bonyodalomhoz viszont nem óhajt hozzászólni, mert nem maradt ott végig a megbeszélésen. A városatya szerint bocsánatot illett volna kérnem a szülőktől, mert írásommal megsértettem őket. Amiért nem teszem, azok az újabb megkeresések, amelyek megerősíteni látszanak az általam leírtakat. Hogy ismét név nélkül írom le véleményüket, talán érthető, hiszen senki sem akar konfrontálódni az óvoda vezetésével, már csak az oda járó gyerekek miatt sem. Egy anyuka azt nehezményezte, igenis úgy állították be az esetet, hogy muszáj bevállalni a felkínált lehetőséget, mert különben elesnek a pályázati pénzektől. Kötelezve érezte magát, hogy fizessen, holott a mai ínséges időkben, lehet, éppen másra is elkölthette volna a felkínált összeget. „Ne jöjjenek már a választások előtt azzal, hogy felújítják az óvodát, mi csak fizessük ki az 50 százalékos önerőt, ők meg majd villognak…” – fogalmazott dühösen.

Egy másik apuka csemetéje a Gedói óvodába jár, ahol ugyancsak pénzt gyűjtöttek a szülőktől az óvoda felújítására. Ő is, még ha fogcsikorgatva is, fizet, de korántsem önként és dalolva, ahogy azt Tóth Károly állítja.

Visszatérve az ominózus nyugtákra, az április 8-án a Gyertyámos utcai óvodában megtartott megbeszélésre: egyes szülők azonnal fizettek, viszont nem kaptak cserébe semmilyen elismervényt. Többüknek tegnap (12 nap után), ahogy egyikük fogalmaz: „A4-es formátumú sajtpapíron” nyomtak a kezébe egy házilag, számítógéppel gyártott, sorszám nélküli átvételi elismervényt, ami teljes mértékben szabálytalan, nem helyettesítheti a szabványos bevételi bizonylatot – írásunkban már ecseteltük, hogy miért. Hogy még érdekesebb legyen a dolog, az átvételi elismervényen április 1-jei dátum szerepel, a támogató aláírása pedig sehol! Nem tudjuk, a másodpéldányon (amely nyilván az óvodában maradt) ott van-e?

Default thumbnail
Előző sztori

Kosárlabda: bronzérmes a Szeviép-Szeged

Default thumbnail
Következő sztori

Vasárnap a Maty-éren: Sárkányok a vízen

Legutóbbi hasonló cikkek