Gazdaság

Listeria-fertőzés: elismerte a Pick a hibát

Listeria-fertőzés: elismerte a Pick a hibát

2010. április 13., kedd
Listeria-fertőzés: elismerte a Pick a hibát

A Pick Szeged Zrt. hibája miatt lehetett határérték feletti Listeria baktérium egyes általa gyártott hústermékekben; a gyártó elismerte a hibát, egyben megerősítette: kizárólag a Reál áruházlánc üzleteiben forgalmazták a kifogásolható árukat, és azok nagy részét még értékesítés előtt kivonták a forgalomból.

Az MTI kérdésére

Kovács László

, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat. A határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek fogyasztása ártalmas lehet az egészségre, a kifogásolt árukat ezért azonnal levették a Reál üzletek polcairól. A Pick Szeged Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a kizárólag a Reál áruházláncban április 20-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Párizsi szeletelt 150 g"-os és az április 21-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Sonka szeletelt 100 g"-os termékeket kedden visszahívta a fogyasztói értékesítésből. Hozzátették: az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta. A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről. A társaság és az áruházlánc kéri mindazokat, akik vásároltak a kérdéses termékekből, abból ne egyenek. Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát - émelygést érez vagy hányingere van - forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének. A listeriával fertőzött párizsit és sonkát a vásárlás helyén visszaveszik a vevőktől. A Pick Szeget Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta - szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett - újraindította. A társaság hangsúlyozta: hasonló eset még soha nem fordult elő a Pick Szeged Zrt. történetében. Az egy gépsoron történt fertőzés más termékek gyártását nem érintette, fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Azok minden szempontból megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.