/

Lázár: Miért a bíróság követ el jogsértést a „mindszenti beteg” ügyében?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester az alábbi olvasói levélben foglal állást a “mindszenti beteg” ügyében.

“A ‘mindszenti beteg’ néven híressé vált ügyben a másodfokú eljárást követően határozottan kimondhatjuk: törvénysértés történt. A törvénysértést azonban nem a hódmezővásárhelyi kórház vagy annak orvosa követte el, hanem a Szegedi Városi Bíróság bírája, amely a néhai Hajdú Imre halálának körülményeit feltárni és dr. Császár Ildikó tevékenységét megítélni hivatott.
A nagy sajtóérdeklődés mellett több éve húzódó I. fokú eljárásban a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház orvosát, dr. Császár Ildikót bűnösnek mondták ki, oly módon, hogy a tárgyalások során a védői indítványoknak sorra nem adtak helyt, illetőleg azokat indokolás nélkül utasították el.
A tárgyalásokon a vádhatóságot dr. Lajkó Szilvia ügyész képviselte, az ügyben dr. Juhász Zsuzsanna bíró hozott első fokú ítéletet. A bíróság a szakértői vélemények ellentmondásait nem oldotta fel. A szakértők együttes meghallgatását az ügyvéd többszöri kérése ellenére sem az ügyésznő, sem a bírónő nem tartotta szükségesnek.
A felmentés érdekében bejelentett fellebbezés nyomán a Csongrád Megyei Bíróság megállapította, hogy a dr. Juhász Zsuzsanna által meghozott, a doktornőt bűnösnek kimondó ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan. Az I. fokú bíróság számtalan eljárásjogi hibát vétett és a tényállás földerítetlen maradt. A Megyei Bíróság utalt arra, hogy az elfogult bírónő ítélete olyan szubjektív elemeket is tartalmazott, amelyeket semmilyen bizonyíték nem támasztott alá, ezért a megismételt eljárásból kizárták, abban egy másik bírónak kell majd ítéletet hoznia.
Mindezek ismeretében a bírónő alkalmasságát illetően az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz fogok fordulni.
Elgondolkodtató, amit az akkori egészségügyi miniszter, Molnár Lajos ír le könyvében: a miniszteri eskütétel utáni első személyes találkozóján Gyurcsánnyal néhány orvos letartóztatása is felvetődött ötletként, hogy megfélemlítsék az orvosokat és letörjék a megszorítások miatti ellenállást.
A meggyőződésem szerint ártatlan dr. Császár Ildikó hosszú évek óta áll büntetőeljárás hatálya alatt és még hosszú ideig kell ezt a terhet viselnie úgy, hogy közben embereket gyógyít, kisgyermeket nevel, gondoskodik a családjáról.
Az ellene folyó perben pedig a bíróság követ el jogsértést, megalapozatlanul, elfogultan mondja ki bűnösnek. Vajon miért?” – írja Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő.

Előző sztori

Még nem épül szálloda – kinyitott a Sörkert

Következő sztori

A Topolyán trappoltak a tesisek