Bulvár

Közös erővel a bűncselekmények megelőzéséért

Közös erővel a bűncselekmények megelőzéséért

2010. április 13., kedd
Közös erővel a bűncselekmények megelőzéséért

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Szegedi Rendőrkapitányság által az IRM közterületek biztonságának javítását célzó pályázati támogatást elnyert, „Közös erővel” című pályázat keretében több turnusban, 20 órás térítésmentes képzést tart, amelynek célja, hogy a Prevenciós médiatár kisfilmjeinek felhasználásához segítséget nyújtson. A képzés egyik turnusa holnap kezdődik a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében - tájékoztat a rendőrkapitányság sajtóközleménye.

Közel hárommillió forintot nyert a Szegedi Rendőrkapitányság „Közös erővel” című pályaműve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól. A Szegedi Rendőrkapitányság Szeged Megyei Jogú Várossal, az Önkormányzati Városőrséggel és a Szegedi Vadasparkkal együttműködve nyújtotta be pályázatát. A „Közös erővel” projekt célja, hogy az elmúlt években futó bűnmegelőzési pályázatok sikeres programelemeit bemutassa, ezáltal vonzóvá tegye azokat más kapitányságok számára is. A sikerhez az Önkormányzati Városőrség élménypedagógiai, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Médiatár, míg a Szegedi Vadaspark zöld járőr programja járult hozzá.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt bűnmegelőzési projektje a Prevenciós Médiatár, amely bűnmegelőzési oktatófilmek tára. A kisfilmek és spotok a mindennapokból táplálkoznak, céljuk pedig, hogy felhívják a figyelmet a megelőzhető bűncselekményekre, és azokra a viselkedésmódokra, amelyekkel nagy valószínűséggel elkerülhető az elkövetővé és az áldozattá válás. A kisfilmek felhasználása különleges szakértelmet igényel, amelynek megszerzése az oktatás hatékonyságát és szakmaiságát növeli. Fontos elsajátítandó cél, hogy mindenki felel a saját biztonságáért. A diákok gyakran nem tudják, mi a különbség a diákcsíny és a bűncselekmény között. A kisfilmekkel hatékonyan elérhető az iskolás korosztály, és az 5-10 perces bejátszások alapjául szolgálnak vitaindító beszélgetéseknek, valamint nagyszerű segítséget nyújtanak többek között az iskolai erőszak, a rablások és az iskolai lopások megelőzéséhez. A képzéssel a pedagógusok szakmai és módszertani segítséget kapnak a bűnmegelőzés iskolai oktatásba történő beemeléséhez, és a bűnmegelőzési órák megtartáshoz. A résztvevőket megtanítják a szakmai anyag feldolgozásának különböző módszereire és a kisfilmek felhasználási lehetőségeire, hiszen az iskolákban kiemelkedően fontos a mindennapi biztonság megteremtésének és fenntartásának az elsajátítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.